Tortul anului 2016 are spumă din seminţe de cânepă şi must de soc

Publicat de radiomures, 8 aprilie 2016, 19:29 / actualizat: 8 aprilie 2016, 22:39
Trofeul a fost decernat aseară, în cadrul celei de-a opta ediţii a expoziției internaționale Gastropan de la Tg.Mureș.
Ada Elena Cazacu din Bârlad a reuşit să câştige titlul, pentru al doilea an consecutiv, cu tortul „Julf Cake”.
Acesta este realizat după o reţetă proprie, având blatul din bezea şi făină de sâmbure de struguri roşii, cu spumă din seminţe de cânepă şi must de soc.
Tortul este fără făină şi gluten, cu multe vitamine şi antioxidanţi, ce provin din sâmburii de struguri roşii.
În plus, mousse-ul din julfă este o cremă aerată din seminţe decorticate de cânepă fierte în sirop cu zahăr brun, cu gălbenuşuri, sirop, gelatină, frişcă naturală.
Specialista a adresat şi un îndemn către folosirea produselor naturale, spune Ada Elena Cazacu:
Gândindu-mă la blat, nu numai că este în trend, dar toată lumea vrea să mănânce sănătos, deci fără făină şi fără gluten, citind foarte mult şi vrând să fim în actualitate cu ceea ce se întâmplă în domeniu, am încercat un blat din bezea cu făină din seminţe din struguri roşii. Această făină are nişte beneficii uriaşe, pentru că are multe vitamine şi Omega 3, este un antioxidant puternic. Prin urmare am făcut un tort cât se poate de simplu, elegant prin simplitate, fără decoraţiuni, doar nişte crenguţe de soc. Chiar am fost mulţumită de gustul pe care îl are tortul. Pe lângă gust, este un tort sănătos, este un dulce sănătos, pe care putem să îl dăm şi adulţilor şi copiilor, pentru că în acest tort poţi găsi orice: gust, vitamine, sănătate.”
O cofetărie din Bârlad a reuşit să câştige şi anul trecut trofeul Tortul Anului 2015 la expoziţia GastroPan, cu un Tort Rustic care avea blatul făcut din bezea cu nucă şi cu mac, iar cremele erau făcute din roşii şi din grâu.
Pentru trofeul Tortul Anului 2016, care a avut tematica „Reinventarea tradiţiei”, s-au înscris 28 de cofetari şi bucătari reprezentând cofetării sau restaurante active pe piaţa din România, concurenţa fiind acerbă.
Sanda Viţelar
Foto: RTM