Topirea ghețarilor din Elveția amenință aprovizionarea cu apă a Europei

Publicat de Rotar Mirela, 2 septembrie 2022, 14:41 / actualizat: 9 septembrie 2022, 14:43
Ghețarii din Elveția și-au pierdut mai mult de jumătate din volum în mai puțin de o sută de ani, iar vara lungă și fierbinte din acest an a accelerat dezghețul, arată un nou studiu, relatează BBC.
Ghețarii sunt esențiali pentru funcționarea stațiunilor de schi, care atrag alpiniști și în timpul verii, dar sunt și pentru aprovizionarea cu apă a Europei. Acum, comunitățile din Munții Alpi își fac griji pentru viitorul lor.
În Elveţia, la 3.000 m deasupra nivelului mării, ar trebui să existe gheaţă, însă deasupra satului Les Diablerets, unde funcţionează compania de telecabine Glacier 3000, la ora actuală se întâlnesc suprafeţe extinse acoperite de stânci goale.
Doi gheţari, Tsanfleuron şi Scex Rouge, s-au divizat, iar astfel a fost scos la iveală un teren nemaivăzut de mii de ani.
„Probabil suntem primii oameni care merg aici”, spune Bernhard Tschannen, directorul companiei.
Turiştii care vizitează staţiunea pot vedea cu ochiul liber Muntele Eiger, Muntele Matterhorn şi chiar şi Mont Blanc. Până de curând, turiştii puteau traversa kilometri întregi de gheţar albastru curat, acum, gheaţa este spartă de stâncă, noroi şi bălţi. Schimbarea este drastică.
Descoperirile sunt în concordanţă cu dovezile că gheţarii Europei se topesc şi că există o legătură directă între pierderea gheţii şi încălzirea globală.
Consecinţele pierderii gheţii sunt mult mai mari decât daunele aduse turismului local. Gheţarii sunt adesea denumiţi turnurile de apă ale Europei. Ei stochează zăpada iarna şi o eliberează uşor în timpul verii, furnizând apă pentru râurile şi culturile Europei, fiind de asemenea, surse de răcire a centralelor nucleare.
Dana Boieriu