Tone de aur se vând anual în România. Piața aurului pentru investiții a crescut cu aproape 90%.

Publicat de Stan Lucian, 28 martie 2025, 17:00
Doar o singură firmă specializată în comercializarea metalelor prețioase a vândut 450 de kg de aur, anul trecut în România, în creștere cu 25% față de anul anterior.
Aproximativ aceeași cantitate de aur vând anual și celelalte firme specializate sau bănci din România.
Din 2019, vânzările au crescut cu 90% iar în ultimul an se observă o nouă tendință: românii își desființează depozitele bancare și cumpără aur, precizează economistul firmei specializate (Tavex România), Daniel Volosciuc:
”În momentul în care compania noastră a deschi afacerea din România în 2019, piața aurului de investiții era aproape inexistentă. De atunci, putem vorbi de o creștere de circa 80-90%. Tendința pe care am observat-o în ultima perioadă, destul de mulți investitori români își lichidează fie depozitele, fie titlurile de stat și decid să se îndrepte către aur. Printre cele mai bine vândute produse la ora actuală sunt lingourile de 100 de grame unde vorbim de 40-50.000 de lei pentru un astfel de lingou.”
Peste 456 de lei este gramul de aur astăzi în România. Acesta a crescut cu aproximativ un leu pe zi, în ultima perioadă, iar firmele care comercializează aur vând cu 100 sau 150 de lei peste prețul oficial.
Banca Națională a României are prețuri standardizate la aur, care sunt tranzacționate între instituții financiar-bancare.
Dacă în trecut, prețul aurului era constant, 35 de dolari uncia, adică 31 de grame, astăzi aceeași cantitate costă de aproximativ 14 ori mai mult, iar tendința este de creștere.
Banca Națională are o rezervă constantă de peste 100 de tone de aur, a declarat pentru RTM consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu:
”Prețul internațional, pe piața Londrei, este de 2.500 de dolari/euro uncia de aur. 31 de grame are o uncie. Piața Londrei este un reper dar prețul se face în funcție de cerere și ofertă. Acum, în momentul de față, cererea este mare. Nu știu cum va fi peste o săptămână sau o lună dar există o probabilitate de creștere. Avem în rezerva națională 100 de tone de aur, cantitate de aur pe care o ținem de mult timp. N-am modificat-o deloc. Aurul din Rezerva Băncii Naționale are numai rolul de a ridica încrederea în statul nostru.”
Deși există mai multe site-uri comerciale care vând aur, specialiștii recomandă achiziția de pe site-urile specializate sau bănci, care lucrează cu cele mai mari rafinării și monetării din lume.
În România nu există la această dată nici proces de extracție a aurului și nici de rafinare, prin urmare aurul comercializat în lingouri și monede provine din alte țări, precum Elveția, Austria sau Marea Britanie.
Autor: Cristina Bulbescu