Tomatele producătorilor mureșeni din piețe sunt sigure pentru consum

Publicat de Rotar Mirela, 29 mai 2023, 12:27
Promisiunea este făcută de autoritățile mureșene care spun că permit ieșirea pe piață a producătorilor de legume doar după ce vin rezultatele analizelor de laborator.
11 producători de tomate au ieșit deocamdată pe piață cu legume produse în solarii și sere din totalul de 103 producători înscriși programul de tomate al Ministerului Agriculturii care subvenționează producerea timpurie a acestora. Analizele au fost făcute la un laborator din București, precizează pentru Radio Târgu Mureș directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Și la noi în județul Mureș nu iese nici un producător pe piață fără a avea analize în acest domeniu. Se fac analize. Până acum avem 11 producători cu tomate în piețe. Li s-a făcut analizele. Nu sunt probleme. Tomatele sunt bune pentru consum. Unitatea Fitosanitară face analize și mai trimitem și la București. Ei nu pot face pentru județul Mureș. Cei din Olt fac la noi, la Mureș.”
Oprica Crăciun vinde de mulți ani în Piața Dacia din Târgu Mureș legume și pepeni produși în Dăbuleni, Dolj. Ea ne asigură de calitatea produselor vândute:
Sunt foarte bune (roșiile li castraveții). Dacă cumpărați și gustați, vă dați seama că nu sunt așa cum spun oamenii la televizor că sunt date cu … prostii… să vedeți că sunt gustoase. În solarii le producem. Anul acesta, a fost mai rea vremea, așa că am ieșit un pic mai târziu față de anul trecut. Au venit furtunile, ne-au luat foliile de pe solarii.. am pus din nou dar, s-au făcut. S-au făcut așa de frumoase că nici nu-ți vine să crezi. Cu încălzire cu lemne facem… deci, puteți lua cu toată încrederea că sunt foarte bune.”
Târgumureșenii au aflat de scandalul legumelor stropite cu soluții interzise care grăbesc coacerea acestora iar unii au rețineri să mai cumpere castraveți și tomate din piețe:
Mai mulți producători de legume din România și-au exprimat nemulțumirea privind campaniile de denigrare a celor care produc în România, în favoarea legumelor aduse din import.
Aceștia spun că producătorii care respectă cerințele de securitate alimentară impuse de Uniunea Europeană au de suferit din cauza acestor denigrări și precizează că situația de la Buzău a fost una izolată.
Procurorii anunță că au fost finalizate expertizele în cazul celor trei legumicultori din Buzău acuzați că au folosit substanțe toxice pentru a grăbi coacerea legumelor din solarii, iar analizele arată că toate legumele verificate erau tratate.
Concluzia a fost că roșiile pot fi consumate, pentru că era în limite legale concentrația de chimicale , dar castraveții trebuie retrași de la comercializare.
Autor: Cristina Bulbescu