Toate unităţile de învăţământ din ţară vor începe luni semestrul al doilea cu prezenţă fizică
Publicat de Corina Muntean, 15 ianuarie 2022, 10:49
Autorităţile au decis să schimbe regulile de funcţionare a şcolilor, astfel că de acum NU se mai ţine cont de rata de incidenţă a cazurilor de covid din localitate şi nici de proporţia personalului vaccinat.
Un ordin comun al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei prevede trecerea în online a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor dintr-un judeţ în funcţie de gradul de ocupare a paturilor din spitalele care tratează bolnavii de covid.
În acest moment niciun judeţ NU este aproape de pragul de la care se trece în online. O altă modificare vizează suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică într-o clasă sau grupă în cazul confirmării infectării cu Sars CoV 2.
Anunţul a fost făcut, ieri, de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, într-o conferinţă de presă:
Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, luni toate școlile și toate grădinițele din România din această perspectivă vor putea să funcționeze cu prezența fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în şapte zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.
Ziua de referinţă pentru săptămâna următoare va fi cea de joi, iar Direcţiile de Sănătate Publică judeţene se vor ocupa de publicarea periodică a situaţiei internărilor din spitalele destinate bolnavilor covid.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a explicat de ce s-a decis ca activitatea unei clase să NU mai treacă în online imediat după confirmarea unui caz, ci după 3, diagnosticate în decurs de 7 zile:
Pentru că aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeolă, și pentru oreion sau parotidită epidemică, și bineînțeles, și pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii. De ce șapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubație. De exemplu, un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri, din general, este mai scurte, mai ales la tulpina Omicron, şi am ales șapte zile.