Toaletarea copacilor din Tg. Mureș, între necesitate și norme de mediu
Publicat de Hategan Raul, 13 iulie 2022, 23:38
Toaletarea copacilor a fost aproape permanent un motiv de dispută între autoritățile târgumureșene și organizațiile de mediu.
Actualul primar, Soos Zoltan a promis că va încerca să păstreze un echilibru și la propunerea sa, în curând, angajații Direcției de Administrare a Domeniului Public vor crea spații verzi lângă trecerile de pietoni din centru, pentru a elimenia parcările ilegale.
Probelemele persistă însă în cartiere. Unii târgumureșenii solicită să li se taie crengile de la copacii din fața locuinței, ca să aibă acces la căldura și lumina soarelui. Un astfel de caz ne-a fost semnalat de profesoara pensionară Lucia Miciofschi, din cartierul Tudor (pe str. Brașovului bl.8/b), care din cauza a 5 nuci plantați în fața blocului este nevoită să pornească și pe timp de vară centrala termică, spre a se încălzi:
De ani de zile am apelat la cel de la Sere pentru tăierea unor crengi; nu vreau să se taie copacii.Locuiesc la etajul I și nu am soare. Am dat drumul la centrală pentru că în casă am 17-18 grade și dacă timpul e mai noros, deja la mine este rece. Nu e vorba că nu achit facturile, dar aproape că le-aș trimite dumnealor să le plătească!
Situația de mai sus nu e singulară, confirmă șeful Administrației serelor, Daniel Lajos, care însă spune că decizia tăierii unui copac sau a unor crengi aparține unei comisii speciale din Primăria Tg. Mureș:
Și știți că s-au schimbat legile, e foarte important, iar eu să merg să le tai crenguțele, dar trebuie să am acceptul și al Mediului, acesta e singurul lucru de care sunt legat. Eu înțeleg ce spuneți și în multe cazuri aceasta e o problemă. Oamenii, în anii 70, fiecare și-a plantat câte un arbore și acuma când au ajuns mari și le bate în geam și nu mai au lumină, niciunul nu pune problema: ”Ce drăguț era când e mic”, dar toate cresc în timp.
Șeful serelor este însă contrazis de consilierul local Kelemen Marton, care afirmă că doar la tăieri de copaci e nevoie de decizia comisiei din Primărie, nu și pentru toaletări:
Comisia nu ia decizii cu privire la toaletare ci doar referitor la tăierea unor copaci. În unele cazuri comisia propune toaletarea în loc de tăiere, deci oportunitatea toaletării unor copaci e decisă de Sere. Cetățenii care doresc toaletări ale unor copaci trebuie să sesizeze Primăria respectiv Serele iar ei, din punct de vedere profesional au libertatea de a decide dacă intervin sau nu.
Expertul de mediu Abran Peter, membru al comisiei, confirmă că reprezentanții Serelor nu au nevoie de aprobarea acesteia pentru a efectua toaletări la cerere:
Este o comisie specială care se întrunește lunar, constituită din reprezentanți ai Primăriei, consilieri locali, ONG-uri și autoritatea de Mediu. Împreună hotărâm care arbori se taie sau nu. Dar elagarea (n.r. toaletarea) este fără expertiză pentru că o fac specialiști. Elagarea înseamnă să tai crengile de exemplu care bat în geamuri și care umbresc foarte tare.
Pentru orice intervenții asupra arborilor din intravilan, cetățenii mun. Tg.Mureș trebuie să facă cereri scrise, personal sau prin asociațiile de proprieteri. Acestea trebuie depuse fizic sau online la Primărie ori la Administrația Serelor. Solicitarea prin telefon nu poate fi luată în considereare, legal.
Valeriu Russu