Titlurile de doctor ar putea fi eliberate direct de universitățile care pregătesc doctoranzii
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 aprilie 2022, 14:05 / actualizat: 13 aprilie 2022, 15:20
Consiliul Rectorilor cere Guvernului ca universitățile din România să fie cele care acordă titlurile și diplomele de doctor, în locul Ministerului Educației.
Hotărârea de a solicita oficial mutarea de la Minister la universități a deciziei privind acordarea doctoratelor a fost luată în cadrul reuniunii Consiliului din acest weekend.
Propunerea va întări poziția universităților, dar va crește și responsabilitatea acestora, consideră rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, dr. Leonard Azamfirei.
Până în prezent, doctoratele se fac în universități, se susțin în universități, dar trec printr-o formă de confirmare la nivelul Ministerului Educației, în speță la nivelul CNATCU. Propunerea universităților este aceea ca universitățile să finalizeze această procedură, inclusiv prin acordarea titlului de doctor. Desigur, acest lucru trebuie să se întâmple întărind și responsabilitatea universităților, astfel încât acordarea titlului să fie făcută în condiții foarte bune de calitate, de respectare a eticii cercetării.
Principalii beneficiari ai acestei modificări ar fi doctoranzii, care și-ar primi cu câteva luni mai repede diploma de doctor.
Leonard Azamfirei:
Ar fi un interval mai scurt de acordare a titlului, ar crește, practic, celeritatea formalizării titlului de doctor pentru că, în condițiile actuale, trec uneori de la 6 luni la un an de la momentul susținerii până la obținerea propriu-zisă a diplomei de doctor. Acest lucru impactează și asupra carierelor, pentru că sunt o serie de poziții academice la care, pentru a aplica, este obligatorie deținerea titlului de doctor, astfel încât ar fi, în mod limpede, în avantajul celor care susțin teza de doctorat.
Rectorii propun și elaborarea unei noi legi a educației, și susțin o nouă lege “a Învățământului Superior”, pe baza proiectului România Educată.
Raluca Creț