Tîrgu-Mureșul, aproape de limita maximă la poluarea cu praf

Publicat de radiomures, 5 mai 2017, 12:08
Paradoxal, municipiul Tîrgu-Mureș a început anul acesta să fie mai afectat de praf decât de amoniac.
Cel puțin așa arată datele măsurătorilor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului Mureș prin intermediul stațiilor de monitorizare a aerului.
Două se găsesc în Municipiul Tîrgu-Mureș iar alte două la Luduș și Târnăveni.
23 de depășiri au fost raportate la acest indicator, în Tîrgu-Mureș, doar în acest an, comparativ cu 6 depășiri la indicatorul amoniac.
Explicația pentru această situație ar fi numărul mare de centrale de apartament, cantitatea mare de material antiderapant folosit și ceața, specifică zonei depresionare, spune șefa Serviciului de Monitorizare din cadrul APM Mureș, Delia Floara:
În Municipiul Tîrgu-Mureș anul acesta s-au înregistrat 23 de depășiri ale valorii limită admisă pentru sănătatea populației la praf la stația de fond urban. Nu s-au înregistrat depășiri la alți indicatori monitorizați. Cel mai mult, am avut indici de calitate bună, numărul 3. Aceste depășiri s-au înregistrat în lunile foarte reci ale anului, lunile ianuarie, februarie, din cauza încălzirii rezidențiale, a traficului rutier, din cauza împrăștierii cu materiale antiderapante pe carosabil și a prezenței ceții.”
Cartierul Mureșeni din Tîrgu-Mureș este perceput de populație ca fiind unul din cele mai poluate din România, potrivit unui studiu recent.
Locuitorii cred că emisiile de amoniac ne-au afectat de-a lungul timpului starea de sănătate:
Potrivit legii, dacă într-un an calendaristic se înregistrează peste 35 de depășiri ale indicatorilor de poluare, autoritatea locală este obligată să pună în aplicare un plan pentru calitatea aerului.
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la municipalitate pe această temă, însă deo9camdată nbu am primit nici un răspuns.
APM Mureș a trimis lunar datele privind calitatea aerului atât la Primăria Tîrgu-Mureș, cât și la Direcția de Sănătate Publică.
Calitatea aerului din Tîrgu-Mureș poate fi urmărită de populație pe panoul de informare instalat lângă Poli II și pe site-ul www.calitateaer.ro
Cristina Bulbescu