Tinerii români se visează medici sau IT-iști
Publicat de Corina Muntean, 8 ianuarie 2019, 11:00
Doi din 3 absolvenți de liceu din România s-ar face specialiști în IT sau medici. Pentru tinerii români, un loc de muncă în poliţie sau în armată este de două ori mai atractiv decât în învățământ sau sport. Statistica arată că tinerii din ziua de azi sunt mai puțin idealiști, sunt mai pragmatici și orientați către domenii de viitor. Din păcate, pentru a realiza performanță în domeniul pe care și l-au ales, de cele mai multe ori trebuie să aleagă: fie să se plafoneze local, fie să părăsească țara.
Aproape două treimi dintre elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din România şi-ar alege, după finalizarea studiilor, un loc de muncă în IT (32%) sau în medicină (31%), domenii dintre cele mai bine plătite la ora actuală. Asta indică rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului ‘Ghidul Meseriilor Viitorului’. De altfel, medicii rezidenți se află printre cei mai bine plătiți debutanți licențiați care lucrează la stat, cu un salariu de 4000 mii de lei net lunar, iar în IT se înregistrează unul din cele mai mari salarii de la privat, de peste 1000 de euro, chiar și ca începător, dacă ai talent. În acelaşi context, 13% dintre cei chestionaţi au menţionat că domeniul economic, al managementului şi al antreprenoriatului este atractiv pentru un viitor job, iar 8% ar opta pentru un loc de muncă în domeniul juridic (avocat, jurist, procuror sau judecător). De altfel, în priectul legii salarizării este prevăzut că judecătorii și procurorii stagiarii să primească indemnizații lunare nete de peste 5.500 de lei pe lună în anul 2022. Interesant este că, pentru tineri, un loc de muncă în poliţie sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educaţie sau sport. Și aici contează pentru absolvenții de școli militare faptul că primesc pe lângă salarii, în creștere de la 1 ianuarie, hrană și îmbrăcăminte, vouchere de vacanță și multe alte facilități. Printre meseriile ‘exotice’ menţionate în răspunsurile la chestionare le regăsim pe cele de pilot de drone sau miner spaţial, dovadă că tinerii continuă să viseze la un viitor mai dezvoltat. Unu din doi elevi consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligenţei artificiale şi al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuală, 13% din internetul tuturor lucrurilor şi 6% din blockchain. Potrivit INACO, cei mai mulţi dintre elevi (61%) au apreciat că vor face între două şi cinci schimbări în decursul carierei, în timp ce 22% cred că vor schimba „macazul” în viaţa lor profesională doar o dată. În ceea ce priveşte părerea părinţilor şi a cadrelor didactice faţă de viitorul loc de muncă al copiilor, majoritatea țintesc aceleași 2 principalele domenii: IT (44%) și medicină (28%). Să precizăm, însă, că sondajul INACO a fost realizat, în perioada septembrie – noiembrie 2018, pe un eşantion de peste 1.300 de elevi, părinţi şi profesori din Bucureşti, Timişoara şi Piteşti. Despre ce-și doresc absolvenții din Mureș sau Brașov, nu avem date concrete și s-ar putea ca opțiunile să fie sensibil diferite, deși – la fel de adevărat – majoritatea tinerilor se uită în primul rând la nivelul salariului atunci când își aleg cariera.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: INACO