Tinerii români nu se despart ușor de casa părintească
Publicat de Corina Muntean, 25 noiembrie 2024, 11:00
Generația tânără profită cât poate de mult de părinți, pentru a acumula bani. Tinerii din România își părăsesc locuința părintească, în medie, la vârsta de 28 de ani, iar băieții rămân cu părinții până la aproximativ 30 de ani.
Aproape 40% dintre tinerii adulți din România, de până la 34 de ani, continuă să locuiască la părinți, potrivit Eurostat. Sociologii spun că motivele sunt facturile și prețul caselor, dar experții imobiliari sunt de părere că e vorba – mai degrabă – de tradiții, conform www.profit.ro.
Un mix al acestor doi factori devine evident, de vreme ce România seamănă cel mai mult la acest capitol cu Bulgaria. Mulți tineri consideră că veniturile lor sunt insuficiente pentru a acoperi costurile unei locuințe proprii sau ale unei chirii. Dar cei care conduc piața imobiliară cred că e mai degrabă vorba de o chestiune socială și mai puțin de partea de bani. Experți imobiliari susțin că nu prețul caselor e motivul principal pentru care tinerii nu pleacă din casa părinților.
„La acest capitol stăm mult mai bine decât țările cu care ne comparăm, vizavi de raportul preț – nivel al salariilor. Este mai degrabă o problemă de natură socială, indicând că ar fi vorba de tradiționalism. În România, tinerii sunt adesea încurajați să rămână alături de părinți până la căsătorie sau până când obțin stabilitate financiară. Aceste norme culturale contribuie la o vârstă mai înaintată de plecare din casa părintească. Cazul tinerilor din România este relativ similar cu cel al tinerilor din Ungaria, Cehia, Letonia si Lituania, cu nivel de corezidență ridicat, apropiat de cel așteptat în baza unui grad ridicat de îngrijorare față de plata facturilor lunare. Cei care amână întemeierea unei gospodării proprii într-o locuință proprie, mai ales în societățile relativ slab dezvoltate, o fac, în majoritatea cazurilor, pentru a realiza aspirații de nivel ridicat. Vor, spre exemplu, să aibă condiții de a investi în calitatea copilului pe care îl vor avea sub aspectul educației, stării de sănătate și mediului de locuire. Pentru a realiza astfel de ținte acceptă soluții temporare de genul corezidenței prelungite cu părinții, amânării căsătoriei, migrației temporare în străinătate”, scrie profesorul de Sociologie Dumitru Sandu.
Prețurile locuințelor au crescut continuu din 2015 încoace, cu o pauză în pandemie. Obținerea unui credit ipotecar este de asemenea o barieră pentru tinerii cu venituri reduse sau instabile. Se adaugă și costul mare al creditării din ultimii doi ani. Chiriile ridicate și cerințele de avans considerabile reprezintă obstacole suplimentare. Românii sunt lideri în UE la tineri care stau în case supraaglomerate, mai scrie Profit.ro. În 2023, 26,0% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din Uniunea Europeană locuiau în gospodării supraaglomerate.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.profit.ro