Tinerii nu sunt atrași la vot, arată un studiu al Consiliului Tineretului din România

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 decembrie 2020, 19:44
În urma analizei procesului de vot la ultimele alegeri, Consiliul Tinerilor din România a concluzionat că tinerii se simt din ce în ce mai puţin reprezentaţi, figurile politice nefiind prezente în mediile lor de socializare şi având adesea o agendă paralelă cu dorinţele lor.
Studiul arată că, atât timp cât nu sunt luate măsuri convingătoare pentru adresarea problemelor tinerilor, cât timp nu se simte în mod concret preocuparea autorităţilor pentru această categorie, imboldul spre a vota se stinge, opţiunile politice putând părea asemănătoare până la identificare.
Preşedinte CTR, Gabriel Carnariu:
Tinerii nu sunt suficient informați în contextul alegerilor, în sensul că nu cunosc foarte clar procedura, cum trebuie să voteze, în ce localitate pot face acest lucru. Am constatat cu stupoare că foarte mulți dintre ei și nu numai tineri, ci și alte categorii de vârstă, au considerat că pot vota în oricare alt județ din țară și nu doar în județul unde au domiciliul sau reședința și atunci considerăm că e necesară o mai bună informare. Pe de altă parte, educația în rândul tinerilor, în rândul generației noastre nu este suficientă pentru ca tinerii să poată participa la vot, să înțeleagă ce este acest proces, care este rolul lor. Pe de altă parte, tinerii au observat că există foarte multe lupte între partide, lupte pe viziuni, în loc să aibă o viziune clară pentru țară.
Ca soluții pentru atragerea tinerilor spre cabinele de cot, Consiliul Tinerilor din România propune o mai bună informare, votul prin corespondență și prelungirea scrutinelor de la o zi la două sau trei zile atât pentru fluidizarea desfăşurării acestora cât şi pentru oferirea de timp suplimentar.
Raluca Creț