Tinerii nu se mai orientează către medicina de familie în România
Publicat de radiomures, 21 aprilie 2016, 12:40
Reprezentanții organizațiilor profesionale atrag atenția că media de vârstă a medicilor de familie din țara noastră este îngrijorătoare, iar peste câțiva ani acest sector medical va avea serioase probleme.
Lipsa medicilor de familie a creat deja probleme în Mureș, unde o localitate a rămas luni de zile fără asistență medicală din acest motiv.
Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, Remus Șipoș:
Suntem într-un deficit, chiar dacă ne este greu să recunoaștem. Pe site-ul Casei județene se vorbea de un deficit de peste 70 de medici de familie. Oricum, acest deficit va apare în următorii ani că apare un proces biologic la care nimeni nu se poate opune: îmbătrânirea. În județul Mureș a fost un caz real care răspunde la această întrebare. Un coleg de-al nostru a plecat dintre noi și au durat trei luni și jumătate până s-a găsit, cu foarte multe intervenții, un medic de familie care să preia praxisul. Asta ar trebui să spună multe. Eu discut și cu studenții. Se pregătesc să devină medici, dar nu neapărat pentru a profesa în România.”
Tinerii nu mai doresc să devină medici de familie din cauza veniturilor mici, a birocrației, a relației dificile cu casele de asigurări și chiar cu alți medici specialiști .
De aceea, unii dintre ei emigrează în țări unde pot lucra în aceeași specialitate și unde veniturile sunt de până la zece ori mai mari.
Revine președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, Remus Șipoș:
Există tineri medici de familie care au crezut că medicina de familie poate reprezenta o afacere și după un an și un pic de activitate ca medic de familie când au văzut ce înseamnă, de fapt, să lucrezi ca medic în acest sistem, a lăsat praxisul pe care l-a preluat cu dorința de a munci în România și este stabilit în Franța și o duce bine. Cunosc un alt caz al unui medic care a lucrat 20 de ani ca medic de familie în România iar acum mi-a arătat parafa pe care o are în Franța:”
Medicina de familie, cea mai importantă verigă din sistemul sanitar, beneficiază în acest an de mai puțin de 6% din fondul național unic de asigurări de sănătate, cu aproape un procent mai puțin față de anul trecut.
Într-un clasament național, 16% din medicii de familie care au până la 1.500 de asigurați înscriși pe listă, nu se pot întreține din contractele cu CJAS-urile.
33% dintre ei rămân cu un venit brut de 1.300 de lei pe lună, iar alți 31% au un venit brut de 2.800 de lei.
Doar 20% din medicii de familie din România au venituri brute de peste 2.800 de lei pe lună.
Cristina Bulbescu