Tinerii mureșeni nu sunt atrași de cercetare
Publicat de radiomures, 14 iulie 2016, 11:48
Din cauza salariilor extrem de mici din domeniul cercetării, universitățile reușesc cu greu să-i convingă pe tineri să aleagă acest domeniu.
Este și cazul Universității “Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, care, cel puțin în domeniul informaticii, nu reușește să-i motiveze pe tineri să facă cercetare.
Aceștia se îndreaptă spre companiile de profil care le oferă salarii extrem de tentante, spune șeful Departamentului de Informatică din cadrul UPM Tîrgu-Mureș, cercetător Genge Bela:
Din România au fost foarte puține surse de finanțare a cercetării până acum iar noi ceea ce am reușit să facem a fost să atragem surse de finanțare exterioare. E foarte greu să atragem tinerii să activeze în domeniul cercetării. IT-ul este în general solicitat de companiile de specialitate însă în aceste companii, în principiu, în România nu se face cercetare iar salariile pe care le putem oferi noi în cercetare din păcate nu pot concura cu ceea ce oferă companiile IT de programare. Tocmai din acest motiv e foarte, foarte greu să atragem cercetători care să lucreze exclusiv pe proiecte de cercetare.”
Cercetătorii speră ca de anul acesta să existe o relansare a acestui domeniu în România, după ce Guvernul a dat luna aceasta o Ordonanță de Urgență prin care i-a scutit de impozit.
Revine cercetătorul Genge Bela:
Anul acesta au apărut foarte multe apeluri de proiecte și eu sper că aceste proiecte care vor fi câștigate se vor și finanța, iar cu această relansare de acesta vor exista condiții mai bune pentru a atrage cercetătorii tineri.”
Peste 43 de mii de cercetători vor beneficia, de luna viitoare, de măsura scutirii de impozitul pe salarii.
Cu toate acestea, diferența este încă mare între veniturile unui cercetător în România și ceea ce poate obține acesta peste hotare.
Cristina Bulbescu