Tinerii mureșeni care muncesc în străinătate revin în țară și încep mici afaceri

Publicat de Corina Muntean, 8 martie 2018, 14:19
Aceasta este tendința debutului de an 2018, spun cei care se ocupă de înființarea firmelor. Românii care au muncit în afara țării și au acumulat experiență vor să devină antreprenori în țara lor, spune consultantul în înființări-desființări forme de organizare a activităților economice, Sanda Boțog:
Cei care au plecat în străinătate urmează să se întoarcă acasă cu bagajul cunoștințelor și al banilor pe care i-au făcut în afară și au decis categoric că totuși aici e mai bine. Ei s-au săturat să fie numiți slugi în afară. Sunt bine învățați, educați și au capacitatea de a se descurca și aici. Acolo sunt priviți ca niște executanți dar de fapt ei sunt acei întreprinzători de mâine.”
Datele statistice confirmă opinia consultanților din domeniu. Potrivit site-ului Oficiului Național al Registrului Comerțului, în ianuarie 2018, în Mureș s-au înființat 257 de noi firme, cu peste 100 mai multe decât în ianuarie anul trecut. Peste jumătate dintre noile afaceri sunt organizate ca SRL-urile. Tendința se păstrează și în martie, iar anul acesta în Mureș au apărut deja circa 330 de noi societăți cu răspundere limitată.
Tinerii antreprenori preferă domeniile în care au activat în afara țării și în care și-au creat deja legături cu firme, mai spune consultantul Sanda Boțog:
În domeniul prestărilor de servicii, în sensul transporturi, de producție în construcții, de betoane, dale, pavaje, de prelucrare a lemnului primar în sensul pregătirii pentru viitoare case de lemn, deci acele colaborări cu firme din țară cât și din afară.”
Alexandru are 25 de ani și în ultimii ani a fost șofer pe tir în stațiul european. Revenit în țară, va produce materiale de construcții:
Dacă nu credeam că o să-mi iasă, nu mă apucam. Experiență nu pot să zic. Nici pe tir nu am avut, dar am învățat. Încetul cu încetul învățăm și meseria asta. Eu mă gândesc că-ți trebuie curaj, nu foarte mulți bani. Nu e așa bine nici în afară. Câștigi mulți bani, dar când tragi o linie, eu zic că nu merită. Ești departe de casă, de familie, ai o singură viață consideri că nu merită să fii în străinătate.”
Cei care fac primii pași în afacere preferă să inființeze microîntreprinderi pentru că plătesc impozit 3% din încasări, dacă nu au angajați, sau 1% din încasări dacă au cel puțin un angajat, mai spune consultantul Sanda Boțog.
Marcela German