Tinerii evită meseriile tehnice și preferă profesiile ”curate”

Publicat de Rotar Mirela, 14 septembrie 2022, 12:40
În acest an, AJOFM Mureș organizează puține cursuri de formare profesională în domenii tehnice, doar pentru electrician-electronist auto, instalator și sudor, şi acestea la cererea firmelor. Însă, chiar dacă rata șomajului e relativ constantă în judeţ, scade numărul de șomeri care au o calificare, iar cei necalificați, mai ales tinerii, evită locurile de muncă grele, a directorul adjunct al AJOFM Mureș, Elisabeta Bogdan:
Tinerii absolvenți care se iau în evidență sunt din ce în ce mai puțini, pentru că pentru ei nu e motivantă suma pe care o primesc ca indemnizație de șomaj dacă nu reușim să le găsim locuri de muncă. Ei nu sunt interesați de aceste domenii tehnice, doresc mai degrabă, ca să spun așa, locuri de muncă ”curate”, să nu-și murdărească mâinile. Și este foarte greu să îi mediezi în vederea angajării și atunci îi trecem prin aceste cursuri de calificare, pe care le abandonează în timpul desfășurării acestora.
În ce privește universitățile, acestea nu pot acoperi cererea de ingineri și de IT-ști pe care o are piața muncii, însă tinerii nu se înghesuie să se înscrie la facultăție tehnice. Astfel că, la UMFST Tg. Mureș, locurile la cele 7 programe de licență de inginerie, 6 programe de master și o școală doctorală se acoperă cu dificultate, spune prorectorul UMFST Tg. Mureș, prof. univ Călin Enăchescu:
Foarte multe întreprinderi solicită universității să aibă contact cu studenții, în scopul practicii, al internship-ului, și pentru o ulterioară angajare, lucru care se petrece în cadrul târgurilor de joburi. Deci cerere din partea mediului economic există. Concurența pentru aceste specializări tehnice nu este mare, motivul ar putea fi dat de dificultățile urmării unui program din domeniul tehnologic, care necesită foarte multe proiecte, foarte multă muncă. Deci piața solicită foarte mulți specialiști mai ales în domeniul IT-ului, unde numai la nivelul județului Mureș există o cerere de aproximativ 1000 de specialiști.
De anul viitor, UMFST Tg. Mureș are în vedere crearea unui așa-numit învățământ dual cu școlile profesionale corespondente, care să pregătească specialiști în diverse meserii tehnice.
Valeriu Russu