Tinerii din România, interesați în primul rând de salariu și promovare

Publicat de Andrei Borz, 24 noiembrie 2022, 17:00
Asociația Politeia a lansat studiul ”Tinerii și piața muncii din România” un material care analizează dificultățile cu care se confruntă tinerii pe piața muncii.
Un sondaj realizat în perioada vara iunie-iulie 2022 pe un eșantion de 1500 de persoane cu vârsta între 16 și 34 de ani arată faptul că, pentru tineri, cele mai importante aspecte în alegerea unui loc de muncă sunt beneficiile financiare, stabilitatea locului de muncă și posibilitatea de avansare în carieră și flexibilitatea programului.
Cu cât cresc vârsta și experiența în muncă, cu atât scade satisfacția tinerilor cu locul de muncă – persoanele peste 25 de ani sunt mai nemulțumite, comparativ cu cele sub 25 de ani.
Dintre problemele pe care le întâmpină la locul de muncă, cea mai întâlnită este stresul, dar și nivelul salarial scăzut raportat la munca depusă și dificultatea promovării.
Reprezentantul Asociației Politeia, Mihai Vasile.
În primul rând, tinerii își doresc mai multă stabilitate, aceasta este o chestie care a reieșit destul de clar. Foarte mulți tineri, când sunt angajați, sunt angajați pe o durată determinată, e o practică care este tot mai des întâlnită, de altfel, și dintre respondenții noștri, o treime au răspuns că au experimentat genul acesta de muncă. Au semnalat faptul că e o problemă că au foarte multe sarcini și nu sunt corelate sarcinile neapărat cu plata, care este foarte scăzută pentru volumul de muncă ridicat pe care îl au.
Aceeași tendință se observă și la nivelul județului Mureș, unde prima întrebare a tinerilor este nivelul salarial.
Directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef.
Pe unii dintre ei îi interesează programele de formare profesională, de calificare sau recalificare. Noi le facem o recomandare, în funcție de pregătirea pe care au, urmând ca ei să se deplaseze la agentul economic, cu care negociază direct salariul. Primele informații pe care le cer se referă la beneficii. Am observat că în acest an mai puțin vin pentru a fi luați în evidență și pentru a-și căuta un loc de muncă, a fost un an în care și în județul Mureș, și în toată țara, au fost foarte puțini. Avem disponibile în jur de 1.500 de locuri de muncă.
Studiul Asociației Politeia va fi transmis atât sindicatelor, cât și Ministerului Muncii, pentru a fi util în deciziile ce se vor lua pe viitor.
Raluca Creț