Tinerii ar putea obține permisul auto și la 17 ani
Publicat de Rotar Mirela, 26 aprilie 2024, 17:00
O recentă propunere de modificare legislativă ar putea permite tinerilor să obțină permisul de conducere de categorie B și BE și să poată conduce autoturisme încă de la vârsta de 17 ani, cu un an mai devreme decât prevederile actuale.
Totuși, minorii vor trebui să fie însoțiți de un adult care are cel puțin 10 ani de experiență în aceeași categorie de permis.
Inițiativa este pe placul adolescenților care spun că ar fi în avantajul lor:
Nu la fel cred părinții sau tinerii cu vârsta de peste 20 de ani care consideră că nu există suficientă maturitate la 17 ani pentru a conduce, mai ales în traficul din România:
Inițiativa legislativă vine în contextul în care România are cea mai mare rată de accidente rutiere din Europa.
În anul 2022, în țara noastră au fost înregistrate peste 28.000 de accidente rutiere, iar din totalul șoferilor implicați, un sfert aveau sub 20 de ani. 136 dintre aceștia și-au pierdut viața în accident.
În județul Mureș, în acest an deja au fost înregistrate 3 accidente rutiere soldate cu victime omenești, pe fondul conducerii unui autovehicul de către tineri cu vârste cuprinse între 18-25 de ani, aflați sub influența alcoolului.
Consumul de alcool sau droguri la volan este o realitate constatată anual de polițiștii mureșeni, precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Aurica Sabău:
În anul 2023 au fost înregistrate 13 accidente rutiere soldate cu victime, pe fondul conducerii sub influența alcoolului, de către tineri cu vârste cuprinse între 18-25 de ani, comparativ cu anul 2022 când au fost înregistrate 11 astfel de evenimente rutiere. Precizăm că polițiștii rutieri desfășoară acțiuni pentru impunerea respectării regimului legal de viteză și depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Proiectul de lege care ar putea permite tinerilor să poată conduce autoturisme încă de la vârsta de 17 ani mai prevede ca, în cazul încălcării regulilor de circulație, adultul însoțitor va răspunde în mod egal în fața legii, cu tânărul șofer.
Chiar și aflați pe scaunul din dreapta, aceștia vor fi supuși testelor pentru alcool și droguri.
Autor: Cristina Bulbescu