Timpul îndelungat petrecut pe smartphone, o formă de abuz împotriva copiilor

Publicat de radiomures, 13 iunie 2018, 19:38
Aceasta este una din modalitățile de neglijare pe care mulți părinți o fac însă inconștient, susțin specialiștii Organizației Salvați Copiii care au dat publicității, de curând, un studiu privind formele de abuz asupra copiilor din România.
90 % din abuzuri se petrec în familii, iar 70% dintre părinți nici nu-și dau seama că fac acest lucru.
În plus, în cultura românească se admite ”educația prin violență”, iar formele de abuz ușor, precum pălmuirea, îmbrâncelile, trasul de păr, umilirea, inclusiv în public, nu sunt condamnate de opinia publică.
Mai mult, ele nu sunt raportate nici chiar de specialiștii care interacționează cu minorii, spune psihologul Organizației Salvați Copiii, Marius Rusu:
Principala formă de abuz este această abuzare prin neglijare care presupune lipsa de concordanță între ceea ce are nevoie copilul și ceea ce îi oferă adultul, atât din punct de vedere emoțional cât și din punct de vedere material. De exemplu, după noile studii în ceea ce privește impactul pe care îl are tehnologia smartphone asupra dezvoltării psihice a copilului, un părinte care oferă această tehnologie la o vârstă fragedă, practic este o formă de neglijare. Adică, copilul are alte nevoie nu neapărat nevoia de a se juca ore întregi pe smartphone.”
Deși cea mai mare parte a abuzurilor sesizate de profesioniști, de copii sau persoane fizice au fost confirmate, abuzul asupra copilului trece de multe ori neobservat și neraportat.
În plus, în România nu există suficiente servicii sociale și psihologi școlari care să ajute familiile și copiii aflați în dificultate.
Totuși, soluția este educarea părinților prin cursurile de parenting, spune coordonatorul de proiect al Organizației Salvați Copiii, psihologul Marius Rusu:
În final, obiectivul este ca acel părinte să înțeleagă că acțiunile lui, de foarte multe ori, îi taie, practic, aripile copilului în ceea ce privește dezvoltarea lui. Astfel, mai degrabă, s-ar dori o formă de educare a părinților astfel încât în situațiile de stres, în situații în care copilul îi pun la încercare, ei să știe ce să aleagă răspunsul cel mai bun pentru copil și pentru dezvoltarea lui emoțională.”
Cercetarea Salvați Copiii a mai scos la iveală că după neglijare ca fiind cea mai frecventă formă de abuz pentru copiii mai mici de 11 ani, abuzul emoțional se întâlnește cel mai des la copiii de vârste mici.
În plus, o parte din copiii români mai sunt exploatați prin muncă, sunt folosiți la cerșetorie, sunt abuzați fizic și aproximativ 3% dintre ei sunt abuzați sexual (viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, corupție sexuală, incest).
O parte a experților atrag atenția că unele abuzuri sexuale pot trece neobservate și neidentificate, copiii nefiind crezuți, sau pot fi ascunse, ”de rușine”, de părinți.
Cristina Bulbescu