Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice închise

Publicat de radiomures, 17 aprilie 2018, 19:23
Secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Raed Arafat, a propus interzicerea utilizării în spaţiile publice a ţigărilor electronice, prin aplicarea unor măsuri similare modului în care sunt consumate cele clasice.
Arafat a arătat că, în perioada 2011-2015, consumul de țigări electronice în școli a crescut cu 900% și a propus interdicţia promovării şi a utilizării în spaţiile publice, după reguli similare celor aplicabile ţigărilor clasice.
Măsura este salutată de medicii specialiști, care spun că și țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul produc substanțe care afectează sănătatea și, în plus, pornesc dependența de nicotină.
Șeful Clinicii de Pneumologie, dr. Corina Mărginean:
Folosirea acestor produse care conțin nicotină va deschide calea către utilizarea țigărilor obișnuite. Știm cu toții că fumatul este o boală cronică recidivantă, de fapt este o dependență a corpului uman față de un drog, nicotina. În momentul când organismului uman i se administrează nicotina, indiferent prin ce dispozitiv, organismul devine dependent la nicotină, or toate aceste produse furnizează nicotină organismului uman.”
Propunerea este susținută și de studenții mediciniști, care au pornit o campanie pentru includerea țigărilor moderne în același regim cu cele clasice.
Președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România Teodor Blidaru:
Am lansat o campanie pe legislația tutunului, noi fiind printre cei din Inițiativa 2035, o primă generație fără tutun, și susținem modificarea legislației astfel încât și produsele cu ardere a tutunului, cele noi apărute, să beneficieze de aceeași legislație mai dură, ca și țigările normale.”
Șeful Clinicii de Pneumologie, dr. Corina Mărginean și coordonatorul Centrului Stop Fumat, susține modificarea legislației pentru a limita efectele noilor țigări asupra populației:
Din păcate, este o lacună a legii antifumat, sunt sigură că în următoarea perioadă va fi corectată pentru că aceste dispozitive electronice se pot folosi în spațiile publice închise. În prezent, din păcate, nu sunt studii suficiente care să specifice și să arate clar că aceste dispozitive nu sunt periculoase pentru sănătatea umană. Aceste studii trebuie să fie făcute pe termen lung și de specialiștii în domeniu, în niciun caz de reprezentanții firmelor de țigarete. În momentul de față, toate studiile sunt făcute de companiile de țigarete.”
Centrul Stop Fumat oferă asistență și celor care utilizează țigări electronice și dispozitive care încălzesc tutunul, de la informare până la tratament pentru cei care vor să scape de dependență.
Raluca Creţ