Țigara electronică, efecte devastatoare asupra sănătății
Publicat de MIRELA ROTAR, 29 mai 2018, 12:50
Cel puțin așa susțin unele studii de scurtă durată efectuate în Suedia și Marea Britanie, deoarece cercetări ample de lungă durată încă nu s-au finalizat pe plan mondial.
Cercetătorii susțin că țigările electronice pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare din cauza nicotinei, a aditivilor, dar și a procesului de combustie.
Cert este că industria din acest domeniu a luat avânt, iar țigara electronică este tentantă mai ales pentru tineri și fumătorii care doresc să renunțe la fumat. Țigara electronică nu îi ajută însă, deoarece dependența de nicotină și obiceiul de a fuma continuă pe termen lung.
Un studiu privind utilizarea țigării electronice în rândul tinerilor s-a realizat și la Tîrgu-Mureș, în cadrul proiectului legat de fumat al UMF Tîrgu-Mureș, spune directorul de proiect, conf.univ.dr. Valentin Nădășan:
Dacă avem răspunsuri, acestea sunt în ceea ce privește efectul nicotinei conținute în țigările electronice. Un alt aspect este prezența aditivilor deși aici lucrurile nu sunt pe deplin clarificate dar există un mare risc de a se ajunge la un consum dual, ceea ce poate să aibă efecte nedorite riscurile fiind, de fapt, cumulate.
Cercetătorii americani spun că un alt aspect privind industria țigării electronice se referă la cei care nu fumează și care, prin reclamele foarte tentante, sunt atrași către acest viciu. Este vorba de tineri și copii care sunt îndemnați să încerce țigara electronică datorită aromelor pe care aceastea le conține.
Deocamdată nici în Satele Unite ale Americii nu există vreo poziție oficială cu privire la țigara electronică, spune expertul în domeniul fumatului, prof. Kristie Foley:
Una din marile provocări este faptul că ele nefiind reglementate, clar sunt țintite către copii. Sunt cu arome de gumă de mestecat, ciocolată, pepene roșu… Ținta sunt copiii și în ceea ce privește modul în care sunt împachetate și prezentate. Practic arată aproape identic țigările electronice și dulciurile. Nu nicotina este produsul toxic ci combustia. Există acea foiță de metal, de aluminiu, care facilitează acea încălzire, deci e posibil să fie mai toxică dar nu știu să vă spun exact…
Loredana este din Tîrgu-Mureș și a primit o țigară electronică în dar. O folosește pentru că i se pare că e mai puțin agresivă, însă nu a renunțat complet nici la țigara clasică:
De două luni fumez țigara electronică dar nu pentru că am vrut să mă las. Pur și simplu am făcut schimbarea dar nici o țigară nu e bună. Asta, din proprie experiență zic. Mi se pare că nu sunt atât de tari ca celelalte. Deci, nu văd mare diferență între ele. Tot țigară e dar se poate folosi și în localuri. Dar nu acesta a fost motivul pentru care am făcut schimbarea. Am primit-o cadou și atunci am folosit-o. Este când folosesc și din celelalte dar mai mult cea electronică.
Deși există o mulțime de studii în derulare privind diferite aspecte ale utilizării țigării electronice în America și în țările Vest Europene, un astfel de studiu urmează să se efectueze și în România, cu finanțare de la universități americane.
Acesta se va axa pe politica producătorilor de țigări electronice de a-i trage pe copii către aceste produse, prin reclamele și ambalajele acestora.
Cristina BULBESCU