Tg. Mureş: proiect unic de cercetare a fumatului
Publicat de radiomures, 28 octombrie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:21
Fumatul face obiectul unui proiect unic de cercetări în Europa, la UMF Tg-Mureş.
Colegiul Universitar Davidson (SUA) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au demarat un proiect comun pe o durată de cinci ani, privind cercetarea fenomenului fumatului în România.
Proiectul intitulat „Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România” este finanţat de Fundaţia Fogarty şi Institutele Naţionale de Sănătate din SUA.
Valoarea proiectului pe cinci ani este de peste 650.000 de dolari spune coordonatorul din cadrul UMF Tîrgu-Mureş, prof. univ. dr. Abram Zoltan.
Cercetările în cadrul acestui proiect sunt coordonate de investigatorul principal, Kristie L. Foley, împreună cu prof. Balazs Peter de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, care a implementat un program similar în Ungaria.
În următorii cinci ani, Universitatea americană finanţează alte nouă astfel de proiecte în toată lumea, cel din Tîrgu-Mureş fiind unic la nivel european.
Vor fi cercetări specifice despre fumatul la bolnavii cardiovasculari, la femeile însărcinate, dar vor fi studii şi despre fumatul pasiv şi despre fumatul la copii şi adolescenţi.
Vor lucra peste 20 de cercetători la toate aceste subproiecte precum şi numeroşi voluntari din rândul studenţilor medicinişti, spune profesorul din cadrul UMF Tîrgu-Mureş, dr. Abram Zoltan.
Coordonatorii proiectului spun că a fost aleasă ţara noastră pentru investigaţii din cauza prevalenţei mari a fumatului activ şi pasiv din România, numărul foarte mare de ţigări fumate zilnic, numărul mare de încercări de renunţare la fumat cu o rată scăzută de succes.
Prin urmare, toate acestea justifică extinderea şi urgentarea activităţilor de cercetare privind tabagismul în România.
Cristina Bulbescu