Tg. Mureș: peste 80 de urgențe medicale din cauza consumului de droguri de la începutul pandemiei

Publicat de APETRI MARGARETA, 11 iunie 2021, 12:24
Peste 60 dintre acestea au fost înregistrate pe parcursul anului trecut iar restul, în primul trimestru din acest an.
Consumul și traficul de droguri s-a menținut și în restul țării, dar și la nivel european, arată ultimul raport al UE dat publicității în 9 iunie.
Piața europeană a drogurilor s-a menținut în această perioadă în ciuda pandemiei de COVID-19, iar traficanții s-au adaptat pentru noi tipuri de transport, precizează șeful Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) Târgu-Mureș, Aleodor Roman:
Piața drogurilor continuă să se adapteze la perturbarea Covid-19, întrucât traficanții de droguri se adaptează la restricțiile de călătorie și la închiderea frontierelor. Deci, piețele cu amănuntul de pe stradă au fost perturbate în timpul primelor blocaje, vânzătorii și cumpărătorii s-au adaptat prin creșterea gradului de utilizare a serviciilor de mesagerie criptate, de asemenea, a aplicațiilor de pe platformele de comunicare socială, a surselor online și a serviciilor poștale și de curierat.
Specialiștii europeni spun că în această perioadă cel mai consumat drog a fost canabisul, situație întâlnită și în România, dar și la Târgu-Mureș.
Tinerii mureșeni cu vârsta până în 25 de ani sunt cei mai mari consumatori de droguri, iar unii dintre ei au ajuns la centrul de dezintoxicare sau la spital din cauza unor supradoze.
Dacă până acum se întâlnea acest fenomen doar în licee, acum și în școlile gimnaziale sunt astfel de cazuri, mai spune Aleodor Roman:
Intervalul de vârstă în care noi am avut consumatori de droguri a fost undeva între 14/15 ani și 25 de ani. Referitor la drogurile consumate, în top, să spunem așa, se află canabisul. Au fost și tineri care au apelat, în această perioadă, și la admiterea la tratament la clinicile de psihiatrie, de asemenea au fost și urgențe pe fondul consumului de droguri. În anul anului 2020, spre exemplu, am avut 61 de urgențe pe fondul consumului de droguri iar în primul trimestru al acestui an au fost 10 urgențe. Nu au fost neapărat numai din cauza consumului de canabis. Au fost și amfetamine și, așa-numitele, etnobotanice.
Campaniile de prevenire a consumului de droguri s-au derulat în ultima perioadă mai mult online dar acum specialiștii Centrului Antidrog Târgu-Mureș se deplasează și în școli, inclusiv în cele de ciclu primar.
De asemenea, campaniile se vor intensifica pe perioada verii în zonele de agrement, de petrecere a vacanțelor și în cluburi.
Specialiștii avertizează că consumul de droguri duce nu numai la degradarea stării de sănătate dar generează și o serie de probleme sociale, scade randamentul școlar și la locul de muncă, alimentează violența și corupe, în general, structura societății.
Primii responsabili ar fi părinții care neglijează acest aspect, pun fonduri financiare la dispoziția copiilor fără control și intervin târziu pentru stoparea fenomenului.
Cristina Bulbescu