Tetralogia „Reconfigurarea securității și a relațiilor internaționale în secolul XXI” a lui Iulian Chifu a fost lansată azi la Tg.Mureș
Publicat de Uifalean Cristian, 29 iunie 2023, 22:00
Lansată astăzi la Tg. Mureș, tetralogia „Reconfigurarea securității și a relațiilor internaționale in secolul XXI” a lui Iulian Chifu a mai avut o lansare, anul trecut, ca trilogie, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, de care se ocupă volumul al patrulea.
Conflictul din apropierea granițelor noastre, spune autorul, nu a făcut decât să confirme cele sugerate și/sau analizate în primele trei volume ale cărții, apropo de repartiția și reconfigurarea globală a relațiilor, precum și de rolul pe care îl joacă România pe această tablă de șah a puterii.
Consilier de stat pentru politică externă, securitate și afaceri strategice al premierului Nicolae Ciucă, fost președinte al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Iulian Chifu a arătat clar că totul predispunea spre realitatea că „Rusia are nevoie de un război”, lucru previzibil încă din perioada relativ stabilă ce a urmat războiului rece, urmată de cea de tranziție, care s-ar fi încheiat cu circa 5 ani în urmă.
E o situație instabilă, nu e un echilibru, este o situație conflictuală- și nu doar în Ucraina- care a escaladat din cauza accelerării globalizării, la care se adaugă și suma de crize – etnică, rasială, socială, economic-financiară și politică- existente, care era evident că, într-un fel sau altul, se vor finaliza într-o ruptură.”
În acest context, rolul României, crede Iulian Chifu, este de a-și rezolva propriile tensiuni interne, inclusiv pe cele de ordin etnic-minoritar, prin ceea ce autorul numește „națiunea civică”, respectiv „identitatea titulară”.
Astfel, ca membri UE și NATO, problemele de poziționare a țării în raport cu jocul global al puterii țin de o coeziune a forțelor politice românești într-o politică externă unitară privind securitatea țării, și care să nu țină cont de diferendele doctrinare sau de interesele interne.
Iulian Chifu mai vede pe viitor cel puțin un deceniu de tensiuni, inclusiv de ordin armat, un război hibrid, la care România trebuie să se adapteze, iar dorita reconciliere are nevoie de cel puțin o generație pentru a se realiza.
Autor: Valeriu Russu