Testele COVID la cerere nu se pot face în spitalele de stat din Mureș
Publicat de Corina Muntean, 15 iulie 2020, 17:55
Românii care vor să intre în Grecia, dar și în alte țări, trebuie să prezinte un test negativ COVID realizat cu 72 de ore înainte.
Testele trebuie făcute în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză. Ministerul Sănătății a publicat o listă cu centrele unde se pot face aceste testări. În județul Mureș figurează Spitalul Județean Mureș , Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”.
În realitate, nici una din aceste instituții nu pot face teste la cerere, în primul rând pentru că nu se permite acest lucru prin proceduri, nu au reactivii necesari și încă nu se știe din ce sume ar trebui cumpărate testele, dacă se vor plăti sau nu de solicitanți.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Mariana Negoiță:
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș nu efectuează, în acest moment, testare la cerere. Suntem, într-adevăr, centru acreditat de testare, care acoperă, în acest moment, toate unitățile sanitare din județ, cu excepția Spitalului Clinic Județean Mureș. La nivelul spitalului se caută, în acest moment, soluții pentru creșterea capacității de testare.
La Spitalul Clinic Județean Mureș, principalul centru unde sunt internați bolnavii COVID, testele le sunt dedicate acestora, în cea mai mare parte, iar spitalul vine și în sprijinul altor unități medicale care au nevoie de testare.
Managerul spitalului, dr. Ovidiu Gârbovan:
Am luat act de faptul că suntem nominalizați, încercăm să găsim formule pentru a veni în sprijinul populației, dar în acest moment nu avem organizarea și materialele necesare pentru a oferi servicii la cerere.
În lipsa reglementărilor, mureșenii trebuie să apeleze la spitalele private.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan, a explicat că în județul Mureș unitățile private doar recoltează probele de la bolnavi, care sunt transmise spre analiză în alte laboratoare din țară:
Se pot face la furnizorii privați, cei de stat sunt încă în curs de organizare. Furnizorii privați de sănătate recoltează probele și le trimit în țară la laboratoare autorizate de Ministerul Sănătății.
Un test costă între 280 și 350 de lei la clinicile private, iar rezultatul este disponibil în 48-72 ore.
Raluca Creț