Testările pentru COVID-19, doar la persoanele cu simptomatologie

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 martie 2020, 13:07
Metodologia este foarte clară în acest sens, spune medicul epidemiolog din Târgu-Mureș, Brândușa Țilea, care a precizat pentru Radio Târgu-Mureș că specialiștii din România se ghidează după niște definiții de caz.
Acestea au fost elaborate de către Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile din România, preluate de la Centrul European pentru Bolile Transmisibile. Prof.dr. Brândușa Țilea:
Nu putem testa pe oricine care nu are simptomatologie. Acești parlamentari care au fost testați au venit în contact cu cazuri care s-au întors din regiuni cu foarte mulți pacienți deja confirmați, dar noi lucrăm, ca și specialiști, în orașul nostru și în toată țara, după niște definiții de caz. Adică, cazul suspect care necesită testare este un pacient care are o infecție respiratorie acută și care a debutat brusc cu tuse, cu febră și cu dificultăți în respirație. Mai trebuie să aibă și un istoric de călătorie sau ședere în zone endemice.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis aproape 1,5 milioane de teste pentru coronavirus în 120 de țări ale lumii.
Aceștia consideră că cea mai eficientă cale de prevenire a infecțiilor și de salvare a vieților este ruperea lanțului de transmisie a infecției, iar pentru a face asta e nevoie de testare și izolare.
Cristina Bulbescu