Testarea obligatorie a șoferilor dacă au consumat alcool sau substanţe psihoactive este considerată abuzivă
Publicat de APETRI MARGARETA, 8 iulie 2024, 13:55
Cei mai afectați vor fi șoferii profesioniști care pentru un medicament de durere de cap sau febră pot rămâne fără permis, riscând să-și piardă de la unele curse și contracte, până la locurile de muncă.
Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu, atenționează că nici acuratețea testelor nu e asigurată de acele aparate folosite de polițiști, astfel că Ordonanța de guvern ar trebui revizuită:
Ordonanța este utilă, dar felul cum este dată, că toți peste noapte parcă suntem drogați și mai ales în lumina ultimelor relatări de cei de la IML, că și un medicament de răceală dacă îl iei tot ieși pozitiv la aceste teste, nu este în regulă. Și mai ales pentru transportatori, pentru că și noi putem ieși cu familia într-o duminică, sau chiar să fim controlați când suntem pe camion, pe autobuz. Iar dacă am luat o pastilă de răceală sau un Nurofen, rămânem 2-3 zile fără permis, se perturbă tot programul de transport marfă, transport persoane. Trebuie făcute niște teste în care pe loc să se constate dacă acel individ a consumat sau nu alte substanțe. Păi noi putem sta cu permisele luate, că așa suntem bănuiți?
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, poliţiştii vor testa obligatoriu anumiţi participanţi la trafic dacă au consumat alcool sau substanţe psihoactive.
Pentru a infirma anumite temeri ale opiniei publice, Poliția română precizează că vor fi testați în principiu doar recidiviștii și cei ce refuză să se supună controlului, având un comportament nefiresc.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Alexandra Luca:
Prin noul act normativ s-a extins cadrul de aplicare a retragerii permisului și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul refuză să respecte obligația de a se supune testării, deși este identificat ca având sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Apoi, a fost condamnat pentru infracţiuni privind conducerea sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri. De asemenea, are în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Polițiștii subliniază că retragerea permisului de conducere exista deja în legislația rutieră anterioară, având un caracter administrativ și nu un rol punitiv, ci preventiv.
Tot mai multe categorii arată, însă, că noile prevederi încalcă drepturile deținătorilor de permise auto.
Autor: Valeriu Russu