Teribilismul este principala cauză a accidentelor pe pârtiile din Harghita
Publicat de Stan Lucian, 2 ianuarie 2025, 12:00 / actualizat: 2 ianuarie 2025, 13:36
Mulți dintre turiștii amatori care schiază se aventurează pe pârtii ignorând regulile de bază.
Salvamontiștii spun că în cazul trakingului sau a schiului de tură, oamenii se îmbracă și se încalță adecvat, iar accidentele sunt mai rare.
Șeful Salvamont Harghita, Simon Laszlo:
Marea majoritate a accidentelor se produc pe pârtiile de schi – au fost 14 intervenții, ca și un accident cu sania pe gheață, în stațiunea Lacu Roșu. Pe piste sunt luxațiile și fracturile, o parte din cauza lipsei de condiție fizică, sau eventual alege o pârtie care nu este pe nivelul său de schiat. Constat că lumea se învață minte, și asta se vede mai mult în zona trackingului, când se parcurg potecile marcate, ei de o anumită vreme își cumpără bocanci și echipament de munte și astfel accidentele sunt mai puține.
Aceleași cauze, privind echipamentul și lipsa de condiție fizică, le întâlnesc salvamontiștii și în intervențiile pe toate pârtiile din țară..
În munții României zăpada este suficientă în perioada aceasta, afluența turiștilor e foarte mare, ceea ce face ca numărul zilnic de accidente grave să crească față de anul trecut.
Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu:
În ultimele patru zile am avut zilnic peste 100 de intervenții, ceea ce este îngrijorător pentru noi, fiindcă multe dintre aceste cazuri au fost transportate la spital cu ambulanța sau cu mașinile aparținătorilor. Principalele cauze sunt nereglarea legăturii de schi, abordarea unor pârtii mult mai dificile decât nivelul lor de pregătire. Astfel că fosrte mulțiu au parte de evenimente neplăcute, unele soldate chiar cu accidente destul de grave; acum trei zile a fost un singur deces și noi sperăm să nu mai înregistrăm astfel de evenimente, pentru că oamenii vin la munte să se simtă bine și este păcat să ajungem la tragedii de un astfel de nivel.
Potrivit Salvamont România, în prima zi a anului, 26 de persoane au ajuns la spital după ce au fost salvate de pe munte, iar în ultimele 24 de ore, au fost salvate 93 de persoane.
Reprezentanții Salvamont spun că tot mai mulți români solicită zilnic sfaturi și informații despre diferite trasee turistice și domeniile schiabile.
Autor: Valeriu Russu