Temperaturile scăzute amână însămânțările de primăvară

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 martie 2018, 14:19
Fermierii din toată țara au probleme cu însămânțările, din cauza temperaturilor mai scăzute față de normalul perioadei, precum și a ninsorilor.
Pentru că lipsește o strategie în domeniul agriculturii iar vremea este tot mai capricioasă, statul trebuie să acorde tot mai des despăgubiri, spune președintele Federației Pro Agro, Emil Dumitru:
Temperaturile scăzute din ultima perioadă și precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare ne va întârzia campania de însămânțare din primăvară. Marea problemă pe care România o are, și nu o are de ieri, de azi ci de foarte mult timp: primăvara despăgubim pentru inundații și vara despăgubim pentru secetă. Nu avem o strategie. E clar că avem o problemă cu ce înseamnă bazinele hidrografice superioare. Datorită faptului că sunt colmatări și nu sunt diguri de protecție întreținute, vom asista în continuare la inundații.”
Prezent la Tîrgu-Mureș pentru ședința Federației din Zootehnie, Emil Dumitru crede că în zona Transilvaniei trebuie încurajată, în schimb, creșterea animalelor:
Dacă e să mă refer la ”zootehnizarea agriculturii”, într-adevăr Transilvania poate să reprezinte o soluție bună în care producția de cereale, datorită faptului că în general transportul cerealelor către port este foarte scump și nu se justifică economic, ar putea să se ducă într-o zonă de zootehnie. Aici știm foarte clar că sunt oameni gospodari și care cresc animale și au o tradiție în creșterea animalelor. Avem nevoie să-i stimulăm pe cei care fac plus valoare și zootehnia este sectorul care trebuie încurajat cel mai mult din punctul meu de vedere.”
Chiar dacă în România se obțin producții record de cereale și chiar se exportă grâu, semințe, tutun și animale vii, importurile, mai ales de carne de porc, depășesc cu mult exporturile.
Anul trecut, în România s-a înregistrat un deficit de aproximativ 2,46 miliarde de euro.
Cristina Bulbescu