Telemedicina continuă să fie practicată în Mureș în anumite specialități medicale
Publicat de APETRI MARGARETA, 19 august 2024, 12:40
Instrument utilizat pentru prima dată în pandemia de Covid, telemedicina rămâne o alternativă în anumite specialități și la această dată.
Un studiu al Consiliului Concurenței publicat recent arată că în perioada 2020 – 2022 cele mai multe consultații telefonice au fost întâlnite în specialitățile diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, unde circa una din cinci consultații a fost realizată la distanță.
În acea perioadă, numeroși medici practicau, însă, consultația prin telefon, spun medicii diabetologi.
Astăzi, mai puțin 15% dintre pacienți sunt consultați în acest fel, precizează medicul diabetolog din Târgu Mureș, Adriana Cif:
Da, se utilizează acest mod de a furniza către pacienți astfel de servicii medicale. Pentru pacienții cu diabet, o folosim în cazul în care ei sunt bine echilibrați. Sunt și situații în care o folosim în cazul în care apare o problemă acută iar pacientul nu se poate deplasa la cabinet iar atunci consultația va fi telefonică pentru ajustare de terapie… Eu, personal, undeva la 10-15% din totalul consultaților sunt prin telemedicină dar preferăm, totuși, contactul cu pacientul.
Consultații telefonice mai fac și medicii de familie, însă acestea nu sunt contorizate sau plătite.
Astfel de consultații fac, mai ales, medicii care au foarte mulți pacienți pe liste, precizează Ana Șopterean, medic de familie din Târgu Mureș:
Nu toată lumea este dispusă să facă asta. Unii fac în timpul programului dar alții o fac și înafara programului și sunt foarte mulți doctori care nu sunt dispuși, în afara programului, să aloce timp pacienților în timpul lor liber. Depinde de fiecare medici în parte, Din punctul meu de vedere, din cauza faptului că am foarte mulți pacienți și îmi doresc să-i ajut pe cât mai mulți dintre ei, încerc și fac telemedicină deși nu sunt contorizate nicăieri și nu sunt plătite de nimeni, nici de pacient și nici de stat.
Acest tip de telemedicină este practicată de unele spitale orășenești mureșene care au contracte cu medici pe anumite specialități pentru consultații la distanță.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș practică, de asemenea, acest tip de consultații în cadrul Rețelei de telemedicină în epilepsie, ca urmare a unor investiții efectuate anul acesta în tehnologia necesară.
Autor: Cristina Bulbescu