Telemedicina a fost reglementată în contextul pandemiei cu COVID-19
Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2020, 12:11
Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență privind asistența medicală la distanță, sau telemedicina.
Pacienții vor putea beneficia, astfel, de consultații, expertiză, asistență și monitorizare la distanță, serviciile urmând să fie asigurate atât de unitățile medicale publice, cât și de cele private.
România are nevoie de telemedicină, mai ales în această perioadă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș părintele transplantului cardiac de la Târgu Mureș, prof. dr. Radu Deac care deja practică această metodă cu pacienții săi:
Noi suntem nevoiți să recurgem (la telemedicină) din cauza măsurilor de prevenție a îmbolnăvirii cu acest COVID. Dar, datorită unei orientări clasice și în medicina românească, eram obișnuiți să avem contact cu bolnavul… Întrucât există aceste, pe bună dreptate, restricții, trebuie să recurgem la această modalitate. Telemedicina are valoare și eu, cum lucrez acum în cercetare, m-am lovit de acest lucru…
Cea mai mare problemă care se pune în cazul telemedicinii este cum ajunge tehnologia în mediul rural și să poată fi utilizată și de persoanele vârstnice, mai spune prof. Deac.
Pe de altă parte, telemedicina va duce la o asistență medicală mai bună, este de părere Radu Deac:
Telemedicina răspunde la o necesitate foarte veche din medicina românească, aceea de a ști care este starea de sănătate a pacientului după contactul cu medicul și la săptămâni, luni, chiar ani… Telemedicina va ridica foarte mult calitatea asistenței medicale pentru că vei ști care este starea pacientului după o consultație, un tratament. Cum să facem ca aceste metode să pătrundă în mediul rural. Aceasta e marea întrebare. Un stat o poate face: sprijinind. Trebuie găsite soluții viabile cum să procurăm mijloacele de comunicare.
Ministerul Sănătății va elabora în 45 de zile normele metodologice privind aplicarea metodei de consultații medicale la distanță.
Potrivit unui comunicat, telemedicina poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului fără a fi îngrădit accesul pacienților la asistența medicală.
În plus, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultaţiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare și pot optimiza utilizarea resurselor, se mai spune în comunicatul Ministerului Sănătății.
Cristina Bulbescu