Telemeaua de Ibăneşti, primul produs românesc certificat la nivel mondial

Publicat de Rotar Mirela, 23 ianuarie 2023, 13:15
Telemeaua de Ibăneşti, primul produs lactat din România protejat la nivel european, ar putea deveni, începând cu acest an, și primul produs românesc certificat la nivel mondial.
Reprezentantul firmei producătoare, Nicu Bumb, a precizat că au fost depuse deja primele documente, iar în perioada următoare o echipă de experți va sosi la fabrică pentru a verifica modul de producere a brânzeturilor:
Urmează să ne certificăm la nivel mondial cu Telemeaua de Ibăneşti. Aşteptăm să vină cei de la Comisia Mondială, din Canada, împreună cu DG AGRI şi DG SANTE, care să reactualizeze caietul de sarcini cu realitatea din teren. Şi ne dorim ca pe viitor, în decursul lunii august-septembrie, să fim certificaţi mondial cu Telemeaua de Ibăneşti.
Nicu Bumb a arătat că telemeaua de Ibănești este unică datorită laptelui care provine exclusiv de pe Valea Gurghiului, dar și datorită rețetei utilizate:
Oamenii din zonă făceau brânză iarna, când tăiau şi porcul, făceau şi o brânză, iar carnea de porc şi brânza respectivă o puneau în recipiente care le ţineau până vara când le consumau la muncile de câmp. Erau conservate cu saramură dintr-un sat din comuna Gurghiu, satul Orşova, unde noi am concesionat această fântână, am îngrădit-o. De acolo am tras o conductă de vreo 400 de metri într-un bazin de 12.000 de litri, de unde fiecare producător din zonă poate să se servească dacă vrea să îşi facă brânză, telemea, să pună carnea la conservare în condiţii optime şi de igienă. Şi, prin diferite analize de laborator la Comisia Europeană, când am început caietul de sarcini, am depistat ce nu ştiam noi, că această saramură are o cantitate de calciu şi magneziu mai mare, care are o amprentă importantă în produsul finit.
Telemeaua de Ibănești a fost adăugată în 2016 în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate.
Raluca Creț