Tehnologia poate fi însușită la orice vârstă
Publicat de Corina Muntean, 24 octombrie 2019, 17:41 / actualizat: 24 octombrie 2019, 18:49
Este propunerea și provocarea pe care Universitatea Cultural Științifică a lansat-o Tîrgu Mureșului, cu prilejul inaugurării Centrului tehologic aflat în clădirea atelierului-școală a fostului liceu de chimie.
Evenimentul e la a V-a ediție, însă anvergura și perspectivele sale sunt mult mai mari, a arătat directorul universității, Csegzi Sandor, care a subliniat colaborarea dintre autoritățile locale, mediul de afaceri, licee și universități .
Au fost cooptate în proiect 11 societăți comerciale care au suportat dotările cu infrastructură, iar cursurile, acreditate de ministerele Muncii și Educației, se adresează elevilor care au între 14 și 18 ani, dar și adulților care doresc să se formeze în diverse meserii:
Întâi, oferim aceste spații pentru cursurile liceelor tehnologice și a școlilor profesionale. Apoi, vom oferi cursurile pe care le-am oferit și până acuma, în colaborare cu societățile comerciale, iar cursanții pot încheia contracte de muncă. Cursurile de specializare sunt de 720 de ore, dar putem să le limităm pe anumite domenii, de exemplu desen tehnic sau programarea automatelor și, funcție de asta diferă și prețul. Un curs complet de CNC costă 5000 de lei – dacă cursantul are contract cu firma atunci achită societatea, dacă nu, găsește el sursele.
Zaharie Fărcaș, maistru la Liceul Tehnologic”Ion Vlasiu” din Tg.Mureș susține că nu toți elevii merită să ajungă la liceu, dar sunt și copii silitori, care fac față în orice companie și nu le e rușine să muncească:
Consider că ar fi bine ca sub notele de 3-4 să se îndrepte spre profesională, e foarte greu să-i mai aduc cu picioarele pe pământ, fiindcă telefoanele au ajuns baza în orice școală. Dar și datorită părinților care, efectiv, nu se prea interesează. Eu sunt diriginte la liceu la o clasă a X-a, care nu pot spune că e o clasă slabă. Credeți-mă sunt copii care nici nu se trezesc dimineața când părinții merg la serviciu. Dar și părinți sunt în mare parte de vină, 90%. Acuma s-au îndreptat cu toții spre liceu, cu care nu faci nimic, nu știi nici meserie, nici să mături nu știi.
La inaugurarea Centrului tehnologic au fost prezenți peste 600 de elevi de la mai multe școli din Tg. Mureș. Tinerii au admis că generația lor e prea dependentă de tehnologia digitală:
Centrul tehologic al Universității Cultural Științifice de la Tg. Mureș reunește mai multe ateliere școală pe câteva meserii tehnice cerute pe piața muncii, respectiv mașini cu comandă numerică și automatizări, atelier de prelucrare prin așchiere, robotică, un atelier smart home, un atelier de sudură și unul pentru toate meseriile auto.
Valeriu Russu