Tehnologia ne salvează, din nou

Publicat de Corina Muntean, 15 iunie 2020, 11:26
Evoluția pozitivă a sectorului IT și avansul înregistrat în construcții au compensat scăderea producției industriale în Trimestrul I al anului, confirmând estimările privind creșterea economică a PIB. Dezechilibrele sunt însă în creștere, pe fondul reducerii exporturilor și al restrângerii conjuncturale a cererii.
Institutul Național de Statistică a confirmat estimarea de la mijlocul lunii trecute și a anunțat zilele acestea o creștere a Produsului Intern Brut pe primul trimestru de 2,4% pe seria brută și 2,7% pe seria ajustată sezonier. Rezultatul este mai bun decât se aştepta în condițiile pandemiei, arată portalulwww.cursdeguvernare.ro și plasează România pe primul loc în UE, înaintea Bulgariei ( 2,4% pe seria ajustată), cu mult peste media Zonei Euro (-3,2%). Din perspectiva contribuției categoriilor de resurse la creșterea economică, putem remarca reculul major al industriei, care a coborât în doi ani de la 23% la mai puțin de 20% ca pondere în PIB. Adică din poziţia de locomotivă a creșterii economice industria a ajuns un sector care penalizează cu 1,2 puncte procentuale rezultatul de creștere economică în ansamblu. În schimb, comerţul (împreună cu activităţile din transport, reparații auto, hoteluri etc.) a avansat ca influenţă în PIB până la o pondere de 21% brut.
Totuși, efectul pe creșterea a PIB din primul trimestru al anului s-a diminuat ușor, de la 1,3 pp la 1,1 pp. De notat că întreaga creștere brută a economiei de 2,4% poate fi atribuită sectoarelor IT ( ajuns domeniu strategic cu 7% din PIB și 0,9 pp influență pozitivă), construcțiilor ( cu un ritm anual de excepție, de 23,3% ca volum de lucrări și 0,8 pp efect util pe creșterea PIB) și activităților profesionale, servicii suport etc. ( care au crescut la 7,6% din PIB și au adus o influență de 0,7 pp, mai mare chiar decât aceeași perioadă a anului trecut). De asemenea, pe fondul creșterilor salariale, administraţia publică a urcat ca pondere în PIB la 16,8% în T1 2020. Efectul aferent creșterii ponderii consumul final efectiv (cu circa două puncte procentuale de la an la an spre 86,3% în T1 2020) a explicat întreg avansul PIB. Aproape integral, 2,6 pp din 2,7 pp au venit pe seama consumului populaţiei ce reprezintă două treimi ( 67,1%) din rezultatul economic. Partea de consum care revine administrației publice s-a redus de la 12,5% la 10,4% iar efectul în creștere de anul trecut (0,4 pp) a fost limitat la 0,1 pp .
Din păcate, după cum precizează sursa, exportul net s-a deteriorat din nou în raport cu anul precedent (în scădere cu -5,5% față de o creștere de 4,2% din PIB) , deși influența negativă asupra creșterii PIB s-a diminuat marginal. Dar, în condiții de restrângere conjuncturală a cererii, avem un semnal serios în privința accentuării dezechilibrelor externe.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.