Tehnologia ne permite în prezent să cumpărăm și să vindem orice, inclusiv produse virtuale
Publicat de Corina Muntean, 6 ianuarie 2022, 10:27 / actualizat: 16 ianuarie 2022, 12:31
După ce am fost martorii unor achiziții de creații digitale pe sume halucinante, iată că a venit rândul ca primul SMS din istorie să fie vândut la licitaţie sub formă de NFT pentru mai mult de 100 de mii de euro.
Primul SMS din istorie, expediat de operatorul de telefonie mobilă Vodafone pe 3 decembrie 1992, a fost vândut sub formă de NFT cu suma de 107.000 de euro la o licitaţie organizată la finele anului trecut de casa Aguttes din Franţa. Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este un cetăţean canadian şi lucrează în sectorul noilor tehnologii. El a devenit astfel proprietarul exclusiv al unei replici digitale şi unice a protocolului original de comunicare care a transmis acel SMS (Short Message Service).
Primul SMS din lume era compus din 15 caractere şi conţinea urarea ‘Merry Christmas’ (‘Crăciun Fericit’). Operatorul de telefonie a anunţat că donează suma pe care o încasează pentru acest NFT, mai puţin comisioanele ce revin casei de licitaţii, în beneficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).
Acronimul NFT înseamnă non-fungible token. NFT-urile au devenit un nou tip de active digitale, după modelul criptomonedelor precum Bitcoin, care folosesc tehnologia blockchain, un repertoriu de autentificare partajat între o multitudine de indivizi. Un NFT este unic şi nu poate fi schimbat contra unui echivalent. NFT-urile oferă astfel creatorilor de conţinut un nou nivel de control asupra muncii lor, în special în lumea artei digitale şi a colecţiilor. Fiind active care poartă valoare, NFT-urile pot fi, de asemenea, folosinte în spaţiul finanţelor descentralizate.
Aproape necunoscute până în urmă cu un an, NFT-urile reprezintă pentru mulţi colecţionari noua ‘găină cu ouă de aur’ de pe piaţa de artă contemporană şi au devenit în doar câteva luni o prezenţă inevitabilă în oferta caselor de licitaţii, atingând preţuri de vânzare de mai multe milioane de dolari. Recordul pentru un NFT este deţinut de o creaţie exclusiv digitală a artistului american Beeple, vândută cu 69,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată în luna martie de casa Christie’s. Și, dup cum se dezvoltă tehnologia și cât de mare a devenit cererea se pare că viitorul NFT este asigurat.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.