Tehnici avansate de biofizică și biotehnologie aplicate în medicină, la Tg. Mureș
Publicat de Hategan Raul, 23 septembrie 2022, 12:03 / actualizat: 23 septembrie 2022, 15:18
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Societatea Română de Biofizică Pură și Aplicată organizează, în perioada 23 – 25 septembrie 2022, cea de-a XVII-a ediție a Conferinței Naționale de Biofizică, cu participare internațională.
La lucrările științifice participă numeroși specialiști în biofizică de la trei universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii, dar și din Italia, Germania, Olanda, Ungaria, precum și din centrele universitare din România, practicienii și studenții mureșeni din domeniu.
Temele conferinței privesc tehnologii de ultimă generație.
Organizatorul evenimentului, șeful disciplinei de Biofizică din cadrul UMFST Târgu Mureș și președintele filialei Societății Naționale de Biofizică, șef lucr. dr. Szakács Juliánna:
Conferința cuprinde șase secțiuni de actualitate: modelare, simularea biomoleculară și biofizica computațională; biofizica membranară și celulară; bionanotehnologii, biosensori, biocompatibilitatea și biomaterialele; tehnici bio- spectroscopice; tehnici bio-fizice aplicate în fiziologie, medicină și terapie, și alte metode și tehnici biofizice. Aceste bio, nano tehnologii se fac și la Târgu Mureș și ne bucurăm că avem centrul de cercetare unde se pot face aceste cercetări. Ele au aplicabilitate în medicină, terapie și științele exacte.
Cu ocazia acestei conferințe, conducerea universității intenționează să inițieze colaborări cu mari universități din lume în acest domeniu.
Ingineria medicală este, de altfel, unul dintre cele mai căutate programe de licență din cadrul UMFST Târgu Mureș, a precizat rectorul Universității, prof.dr. Leonard Azamfirei:
Această disciplină, biofizica, și acest domeniu, până la urmă, este de mare perspectivă. Noi promovăm interdisciplinaritatea și biofizica nu este doar o disciplină pe care studenții o învață, ci este baza dezvoltării medicinei viitoare. Este o punte pe care vrem să o facem cu departamente de biofizică, de biotehnologie care sunt în universități din lume și estre, dacă vreți, și în trendul pe care îl avem ca strategie a universității de a dezvolta ingineria medicală. Avem un program special de licență de inginerie medicală, extrem de căutat, și noi am investit consistent în aparatură, în infrastructură și avem deja relații practice și funcționale cu companii de tehnologie medicală internaționale. În viitorul apropiat o să-i vedem prezenți în Târgu Mureș în HUB-uri de cercetare și dezvoltare.
Biofizica este știința multidisciplinară care studiază structura și funcționarea organismelor vii, prin aplicarea diferitor principii și metode ale fizicii.
Nanotehnologiile, în schimb, reprezintă ingineria la o scară foarte mică.
Acestea pot fi aplicate în numeroase domenii, cum ar fi sănătatea și medicina, tehnologia informației și comunicațiile, energia și mediul înconjurător.
Cristina Bulbescu