Teatrul Național Radiofonic își omagiază valorile – Simona Bondoc
Publicat de Rotar Mirela, 19 octombrie 2023, 11:18
Vineri, 20 octombrie, de la ora 15:00, Teatrul Național Radiofonic vă invită la o întâlnire de suflet cu una dintre marile actrițe ale scenei românești contemporane, sărbătorită la Muzeul Național al Literaturii Române: Simona Bondoc.
Intrarea la MNLR (Str. Nicolae Creţulescu nr. 8, Bucureşti, în spatele Bisericii Albe) este liberă, în limita locurilor disponibile.
Născută la 21 octombrie 1933, absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti, în 1954, la clasa profesoarei Beate Fredanov, actriță de teatru, film, Radio, televiziune, Societară de onoare, din 2002, a Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a jucat zeci de roluri memorabile, Simona Bondoc a desfăşurat o remarcabilă activitate în studiourile Radioului, vocea sa profundă, pătrunzătoare, cu inflexiuni unice, înnobilând și îmbogățind zeci de producții sonore, sub bagheta unor regizori din diferite generații artistice.
Cariera radiofonică a Simonei Bondoc, extrem de bogată și de diversă, acoperă câteva decenii de radiofonie teatrală și reprezintă, fără îndoială, o pagină de aur din istoria teatrului sonor în România.
„Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Neînțelegerea” de Albert Camus, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Orfeu în infern” de Tennessee Williams, „Pădurea” de A. N. Ostrovski, „Dragă mincinosule” de Jerome Kilty, „Vinovați fără vină” de A. N. Ostrovski, „Când vine barza” de André Roussin, „Generația de sacrificiu” de I. Valjan, „Donna Alba” de Gib Mihăescu sunt doar câteva dintre producțiile radiofonice, în care Simona Bondoc susține adevărate recitaluri actoricești, partituri ample, bogate, care au necesitat o excelentă cunoaștere a specificului artei sunetelor, o perfectă stăpânire a mijloacelor actoricești în fața microfonului.
În volumul “Simona Bondoc – Câteva gânduri” de Ion Moldovan, publicat în 2020, la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, actrița mărturisește despre teatrul radiofonic: „La Radio, în Fonoteca de aur, se păstrează multe capodopere ale dramaturgiei naționale și universale, interpretate de mari actori ai teatrului românesc. Banda magnetică are, din fericire, memorie… Aș spune că a fost a doua scenă pe care am jucat… De Radio se leagă o parte din amintirile de aur ale vieții mele… Am avut șansa de a interpreta o mare diversitate de roluri care mi-au prilejuit o experiență inestimabilă, în înregistrări regizate de maeștrii Paul Stratilat, Mihai Zirra, Constantin Moruzan, Cristian Munteanu, Elena Negreanu, Corneliu Dalu, Constantin Dinischiotu, ale căror spectacole de teatru radiofonic se află astăzi în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii”.
La audiţia de la Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Naţional Radiofonic este readus în atenţie un spectacol din anul 1965, care poartă pecetea capodoperei: Steaua fără nume de Mihail Sebastian.
În distribuţie: Simona Bondoc, Radu Beligan, Marcel Anghelescu, Silvia Dumitrescu-Timică, Rodica Suciu Stroescu, Constantin Brezeanu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Sandu Sticlaru, Ion Iliescu, Florin Scărlătescu și Nucu Păunescu.
Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia artistică: Mihai Zirra.
Steaua fără nume de Mihail Sebastian se va difuza sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 13:15, la Radio România Internațional.
Parte dintr-un program al celor mai bune producții radiofonice, sub deviza „95 de ani de Radio România”, spectacolul se va difuza, de asemenea, miercuri, 8 noiembrie, de la ora 22:00, la Radio România Cultural.
La mulți ani, Simona Bondoc, pe scena sonoră și în inimile noastre!