Teatrul Național din Tg.Mureș caută soluții de finanțare
Publicat de ebarabas, 26 august 2022, 14:48
Conducerea naționalului târgumureșean face un apel public la solidaritate financiară pentru reabilitarea clădirii Teatrului Național Tg. Mureș.
Potrivit directorul instituției, Gasparik Attila, teatrul a fost refuzat sistematic de ordonatorul său de credite, Ministerul Culturii, care i-a promis fonduri de reabilitare a clădirii vechi de 60 de ani, care găzduiește cele două companii de teatru, cu repertorii în limbile română și maghiară.
Gasparik Attila a amintit că în luna iunie chiar ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu a fost în vizită Tg. Mureș și a promis bani de finanțare, lucru care nu s-a întâmplat:
Fostul și noul Guvern au avut în program un fond pentru reabilitarea teatrului național, de 70 de milioane de lei și totodată am depus la Ministerul Dezvoltării un proiect și nimic nu s-a întâmplat. A fost în vizită domnul ministru, a văzut cum arată teatrul și a spus: ”Da, trebuie făcut ceva!” Nu mi se pare normal că nici Primăria și nici Consiliul Județean nu fac absolut nimic pentru această instituție, care reprezintă indentitatea locală.
O altă promisiune neîndeplinită de mai mulți ani a tuturor miniștrilor Culturii este scoaterea la concurs a postului de manager al Teatrului Național Tg. Mureș, pe 18 august lui Gasparik Attila fiindu-i prelungit mandatul cu 60 de zile.
Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Demeter Andras, a precizat că în acest interval de timp va fi organizat concurs pe post, iar câștigătorul va fi ales dintre candidații cu cel mai bun proiect managerial, inclusiv privind reabilitarea clădirii:
Suntem într-un interimat prelungit la conducerea Teatrului Național, fiindcă al doilea mandat al directorului general Gasparik a ajuns la final. De atunci domnia sa asigură prin ordine succesive ale ministrului Culturii, interimatul. Și asta înseamnă că este un cadru propice, în sensul că Ministerul Culturii poate să elaboreze un caiet de sarcini cu obiective privind realizarea investiției în sine, urmând ca dintre candidații care se vor prezenta, să se aleagă proiectul managerial cel mai fundamentat și argumentat.
În replică, primarul mun. Tg. Mureșului, Soos Zoltan, a spus că administrațiile locale nu pot finanța o instituție aflată în subordinea unui minister:
În primul rând administrațiile locale nu pot să ajute. Teatrul Național are un singur susținător legal, Ministerul Culturii. Conform legislației în vigoare în România, ei doar prin Ministerul Culturii pot să obțină finanțare. Administrația teatrului trebuia să facă studii de fezabilitate pe orice probleme, sistemul electric al clădirii, decor etc, și să solicite bani. Nu știu dacă s-a făcut sau nu asta. Directorul Gasparik face un apel, dar nu către public trebuie să facă apelul ci către minister. Iar dacă ministerul vine cu refuzuri la aceste solicitări de bugete, asta înseamnă că e o problemă la minister.
Clădirea Teatrului Național din Tg. Mureș a fost construită în anii 60 și dată în folosință în 1973. Conducerea teatrului susține că de atunci nu s-a efectuat niciodată o reabilitare profesionistă, prin care ar creşte siguranţa artiştilor, confortul publicului şi mai ales ar putea scădea costurile la electricitate şi încălzire.
Iarna trecută, la Naționalul târgumureșean, facturile s-au triplat: de exemplu în luna decembrie în loc de 100.000 de lei, facturile au fost de circa 300.000 lei, atât pe curent electric cât și pe gaz metan.
Valeriu Russu