Taximetriștii tg.mureșeni se raliază protestului transportatorilor din toată țara
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 februarie 2019, 11:49 / actualizat: 17 februarie 2019, 21:08
Astăzi și mâine, toate autoturismele de transport taxi din oraș vor avea lipite pe ușa din dreapta câte un afiș de protest împotriva sistemului alternativ de transport urban, denumit ”Ride-sharing”, care prinde tot mai mult teren în România.
Aceștia acuză autoritățile că permit activități ilegale, neautorizate, nelicențiate de transport persoane în regim de taxi. Este vorba de folosirea unor platforme informatice de tipul UBER, care încalcă dreptul la concurență loială și permit pirateria în transportul de persoane.
La Târgu-Mureș, încă nu a pătruns acest sistem, însă el se practică la scară largă în București, Brașov, Cluj, Constanța, Timișoara și Iași, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș președintele Camerei Taximetriștilor din Târgu-Mureș, Ionel Chiriță:
Este un protest împotriva aplicațiilor informatice ”Ride-sharing, Uber, Taxify, Clever go și Bla bla car, aplicații care prin funcționalitatea lor reprezintă o concurență neloială, șoferii care lucrează în această activitate nu sunt angajați, mașinile nu au certificat de agreare, nu au sigurări de terțe persoane și bagaje, nu plătesc impozite după cartea de muncă, nu plătesc TVA, nu au ceasuri fiscale….
O amplă acțiune de protest împotriva serviciilor alternative de transport urban se desfășoară la această oră în București în fața Guvernului, aceasta fiind organizată de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, COTAR.
Transportatorii cer modificarea articolului din lege care le permite acestora să funcționeze.
Revine președintele Camerei Taximetriștilor din Tîrgu-Mureș, Ionel Chiriță:
Legea în forma actuală nu permite (funcționarea în forma actuală) dar s-a strecurat la un articol că ”în repetate rânduri” dacă sunt verificați, controlați, în ”repetate rânduri” pot să fie amendați. Dar, dacă contestă acele procese verbale, ”repetate rânduri” e cam ambiguă expresia așa că în instanță asta poate să însemne și de 99 de ori sau de 199 de ori…și atunci anulează aceste procese.
Transportatorii spun că doar în București sunt circa 10.000 de taximetriști de tip UBER care au preluat deja o mare parte din piață pentru că practică tarife mai mici.
Dacă Guvernul nu va promova o Ordonanță de Urgență pentru modificarea articolului din lege, transportatorii amenință că vor bloca Bucureștiul cu autocare, microbuze și taxiuri într-un amplu miting de protest în zilele de 27 și 28 februarie.
Cristina Bulbescu