Taximetriștii cer Guvernului plafonarea prețurilor la RCA și la carburanți
Publicat de Corina Muntean, 21 februarie 2022, 16:28
Solicitările acestora vin în urma creşteri a preţului la benzină şi motorină la peste 7 lei/litru, iar RCA-ul practic s-a dublat.
Președintele filialei Mureș a Camerei Naționale a Taximetriștilor, Ionel Chiriță a arătat că deja taximetriștii din compania pe care o deține în Tg. Mureș sunt într-un prim ”protest RCA”. El a explicat că în România tariful se decide în baza unei note de fundamentare care se depune la primăriile locale și unde se stabilește respectivul tarif.
Astfel, în Tg. Mureș tariful pe kilometru este, pe timp zi de 3,27 lei iar pe noapte 3,74 lei, a precizat Ionel Chiriță:
A început cu protestul RCA, acuma este protestul pentru a se ieftini carburanții și urmează un alt protest, în contextual mai multor cereri ale taximetriștilor. Una este ca prețul să nu mai fie stabilit de primării, prin nota de fundamentare. Să fie liber, fiecare firmă după cheltuielile pe care le are. O firmă care are, de exemplu, o mașină și o autorizație, nu poate să egală cu o firmă care are 70 de mașini, are și dispecerat propriu, cheltuieli anexe, contabilitate. Dacă lucrează toate mașinile e foarte bine, însă acuma în penuria asta de personal, mai sunt mașini care stau și nu puține, în toată țara. Acum, când prețul combustibilului este de peste 7 lei, cei pe motorină sau benzină ar trebui să aibă tariful în jur de 7 lei. Cei ce au GPL pe mașină, cam 80 la sută ar trebui să meargă cu un tarif de 3,80 – 4 lei.
Ionel Chiriță a precizat că în celelalte state ale UE, tariful la taxi se stabilește ca fiind egal cu prețul unui litru de combustibil, în timp ce în România se merge pe prețul litrului de gaz, care este mult mia mic.
Taximetriștii din Tg. Mureș înțeleg că în condițiile actuale tariful pe kilometru nu poate fi ridicat, chiar dacă prețurile la combustibili au crescut în această iarnă, dar sunt supărați că prețul poliței RCA s-a dublat.
Reprezentanții taximetriștilor solicită Guvernului României o întrevedere pentru adoptarea unor măsuri urgente de plafonare a preţurilor la carburant, pentru că activitatea de transport nu mai poate fi sustenabilă. Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi arată că transportatorii îşi obţin veniturile exclusiv din surse private, iar ajustarea tarifelor de distanţă în astfel de condiţii nu reprezintă o soluţie de luat în calcul în momentul de faţă.
Valeriu Russu