Taxarea muncii în România a ajuns să fie cea mai mare în rândul a 16 ţări din regiune
Publicat de Corina Muntean, 16 noiembrie 2023, 10:29
România descurajează munca prin suprataxarea acesteia. Taxarea muncii în România a ajuns să fie cea mai mare în rândul a 16 ţări din regiune. Astfel, un român care câştigă 1.000 de euro brut pe lună râmâne în mână cu doar 572 de euro faţă de 653 de euro în cazul unui bulgar şi de 746 de euro în cazul unui olandez.
Impozitarea muncii a ajuns să fie, în România, printre cele mai împovărătoare raportat la costul total suportat de angajator, arată un studiu comparativ realizat de Romanian Business Leaders (RBL), cea mai cunoscută organizaţie antreprenorială locală. Studiul ia în calucl impozitarea veniturilor din salarii în 16 ţări europene, analizând cotele de impozit şi contribuţii sociale care se aplică salariilor, pentru două praguri de venituri: echivalentul a 1.000 euro brut şi, respectiv, a 3.000 euro brut pe lună, scrie Ziarul Financiar. Cele 16 țări în care au fost anașizate taxele sunt Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.
Astfel, pentru un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), românii rămân în mână cu 572 de euro după plata impozitelor şi a taxelor către bugetul de stat, faţă de 653 de euro în cazul unui angajat bulgar şi de 746 de euro în cazul unui olandez.
Principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie este acela că, deşi are o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, România se află printre cele 6 ţări dintre cele 16 analizate, în care contribuţiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii.
În acelaşi timp, majoritatea ţărilor analizate care au impozit progresiv sau au aplicat cote diferenţiate de impozit, au contribuţiile sociale plafonate maximal, pentru a echilibra povara fiscală totală asupra muncii.
Studiul comparativ al Romanian Business Leaders atrage atenţia asupra faptului că, în absenţa unei plafonări maximale a contribuţiilor sociale (respectiv CAS şi CASS), orice mărire de fiscalitate (precum un impozit progresiv) în ţara noastră ar conduce la o scădere şi mai mare a salariului net pe care un angajat român l-ar primi comparativ cu salariaţii din celelalte ţări analizate şi la o erodare şi mai accentuată a puterii de cumpărare comparativ cu ţările vecine.
În schimb, o plafonare a contribuţiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici, ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra această povară fiscală prin redistribuirea ei în mod echitabil în societate. Din păcate, în momentul de față România nu se găsește în postura de a putea face concesii către angajați, reducând contribuția către bugetele de pensii și asigurări de sănătate.
Ambele bugete sunt insuficinte în raport cu necesitățile de finanțare, iar o reducere a veniturilor ar putea dezechilibra grav sistemele de asigurări, într-o perioadă preelectorală.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.