Taxă de drum controversată pentru 16 drumuri judeţene din Brașov

Publicat de Stan Lucian, 3 februarie 2025, 17:00
Federația Operatorilor Români de Transport, F.O.R.T, susține că această așa-numită ”rovinietă de Brașov” nu va reduce traficul greu pe drumuri cu portanță mică.
Sunt drumuri județene ce ar trebui lăsate libere pentru riverani și cei care încarcă/ descarcă mărfuri, iar pentru ceilalți șoferi există drum național, a declarat reprezentantul FORT, Constantin Dogărescu:
„Problema așa-zisei roviniete de Brașov e că-i o taxă în plus pentru tranzitarea anumitor drumuri județene. Consiliul Județean consideră că ele sunt tranzitate de transportatori fără a avea încărcare și descărcare pe aceste sectoare de drum, influențând deteriorarea lor. În tot județul sunt doar 16 sectoare de drum restricționate, o parte din ele nu au portanța necesară pentru tranzitarea camioanelor de 40 de tone. CJ Brașov a considerat că dacă ar institui o taxă s-ar reduce tranzitul pe aceste drumuri, lucru care nu este adevărat.”
Administratorul public al județului Brașov, Szenner Zoltan, susține că nu e de fapt o rovinietă, fiindcă nu toți participanții la trafic o achită, este doar pentru drumurile județene pentru care au fost instituite restricții de limitare a tonajului.
Sunt exceptate de la taxa de drum instituțiile publice, transportul în comun, autobuzele școlare, salvarea și pompierii. Se va discuta cu cei de la FORT și pentru exceptareea firmelor riverane cu afaceri în zonă, mai spune Szenner Zoltan:
„Avem 16 drumuri județene pe care au fost instituite limitări de tonaj, din cauză că infrastructura nu putea susține traficul greu, ori pentru că traficul intens deranja populația. În momentul în care e instituită o limitare de tonaj pe un drum, deoarece permisele de liberă trecere se eliberau gratuit, toată lumea cerea RT-uri, indiferent dacă avea treabă sau nu pe acel drum sau îl folosea ca scutătură. Dar am anunțat acest lucru din timp și am stabilit taxa în așa fel încât să nu fie împovărătoare. Am spus că va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, am elaborat-o astfel încât să se poată achiziționa online și fiecare operator economic să poată cumpăra permis de liberă trecere, exact pentru ce are nevoie.”
Termenele de aplicare a taxei de drum au fost amânate în două rânduri, ajungând în final să fie stabilită data de 15 aprilie.
Tariful de liberă trecere se va aplica pe patru categorii de tonaj, cea mai mică fiind de 3,5 tone și cea mai mare, 40 tone. Tarifele sunt în funcţie de lungimea drumului, de perioada pentru care sunt solicitate permisele, şi de tonajul vehiculului.
Autor: Valeriu Russu