Târgumureșenii se plâng de cheltuieli prea mari la consum

Publicat de radiomures, 10 ianuarie 2017, 12:01 / actualizat: 13 ianuarie 2017, 9:25
Acestea sunt generate fie de diferențele de apă pe care proprietarii trebuie să le plătească, fie de alte cheltuieli individuale care, uneori, se împart la comun.
Oamenii se feresc să comenteze pentru că nu vor să creeze probleme între vecini:
La noi în asociație plătim destul de mult … apa pe care o consumăm plus că mai adaugă domnul Constantin … e și diferență de apă dar eu am contor care se citește din stradă. Obligațiile locatarilor sunt să nu rămână cu datorie, atât. Obligațiile asociației, al președintelui… nu știu, că suntem, vecini și … nu mă bag. El are și serviciu în afară de asta, așa că are două salarii. Mai mult nu zic că pe urmă conturb și nu vreau asta. Dar sunt unele lucruri: când cineva nu are bani și nu plătește consumul, datoria aia o împarte pe locatari, pe scară. Dar luna viitoare dacă omul plătește, unde sunt banii ăia?”
Diferențele de apă sunt generate, în primul rând, de tipurile diferite de contoare care provin de la companii diferite, dar și din cauză că unii locatari nu permit citirea contoarelor luni de zile.
Este și cazul Asociației nr 38 din cartierul Tudor unde cele mai multe sesizări primite de la proprietari sunt din acest motiv, spune președintele asociației, Viorel Bereș:
Principalele probleme sesizate sunt cele legate de diferențele de apă. Însăși din natura tehnică a contoarelor care sunt: este un contor general al Aquaservului și alt tip de contor care se găsește în fiecare apartament. De aici, automat se generează deja diferențele de apă. Apoi, mai întâmpină probleme cititorul. Lună de lună sunt apartamente care rămân necitite și este o cauză care generează aceste diferențe.”
La nivelul asociației s-a constituit o comisie pentru soluționarea acestei probleme, dar încă nu s-a găsit o rezolvare, spune președintele Asociației nr 38 din Tîrgu-Mureș, Viorel Bereș:
În momentul în care apar aceste diferențe, se constituie o comisie din cadrul Comitetului executiv (al asociației) și mergem din apartament în apartament să verificăm cauzele posibile. Noi am fost împreună cu administratorul la firmele respective și s-a stabilit ca pentru apartamentele în cauză (care nu permit citirea contoarelor) să se factureze estimativ. Dar, tot apar aceste diferențe. Nu putem să fim preciși.”
Asociațiile de proprietari trebuie să comunice cu membrii lor, locatarii, toate problemele apărute în asociație. Acest lucru se face de regulă verbal, prin ședințe sau prin intermediul șefului de bloc, dar și în scris, prin anunțuri postate la avizierele scărilor.
Potrivit legii, fiecare proprietar din asociație poate sesiza în scris o ilegalitate sau o nemulțumire președintelui asociației, care este obligat să-i dea un răspuns. În caz contrar, cetățenii se pot adresa serviciului care se ocupă de relația cu asociațiile de proprietari din cadrul Primăriei.
Cristina Bulbescu