Târgumureșenii nu cred că orașul și țara se îndreaptă într-o direcție bună
Publicat de Stan Lucian, 13 februarie 2024, 14:30
Majoritatea târgumureșenilor chestionați într-un studiu realizat la începutul acestui an (15 ian – 5 feb.) în municipiul Târgu Mureș, de Centrul de Cercetare și Strategii Regionale – CCSR, consideră că direcția de evoluţie a României este una greşită (67%). Situația se regăsește și la nivelul orașului, însă procentul celor care consideră evoluția ca fiind greșită este totuși mai mic (52%) comparativ cu opinia privind direcția țării. Studiul relevă ca una dintre posibilele explicații ale acestor opinii angajamentul politic partizan.
În privința evoluției vieții cetățenilor (ca autoevaluare) se remarcă un echilibru dat atât de ponderea ridicată a celor care consideră că viața lor este aproximativ la fel cu cea de acum un an cât și de ponderile apropiate pentru itemii ”viață mai bună/mai proastă” și ”mult mai bună/mult mai proastă”.
Cele mai mari nemulțumiri sunt contabilizate în dreptul gradului de satisfacție a unor servicii precum: salubritate/ curățenia orașului; reparații / întreținere străzi, locuri de parcare. În privința unei probleme care afectează direct și personal cetățenii, regăsim serviciile care au fost caracterizate prin grade mari de nemulțumire.
Aprecierea modului de evoluție a orașului este completată de o altă întrebare care vizează o perioadă mai lungă de timp, respectiv cea scursă de la ultimele alegeri locale. Pentru 41%dintre repondenți lucrurile au rămas la fel în timp ce 19% consideră că evoluția a fost pozitivă iar 37% că evoluția a fost negativă din 2020 până în prezent. În privința îndeplinirii promisiunilor electorale asumate de către candidatul câștigător al alegerilor locale pentru funția de primar din 2020 aprecierile din spectrul pozitiv sunt mai mici procentual decât cele din spectrul negativ.
În perioada 15 ianuarie – 5 februarie CCSR a efectuat un studiu în Municipiul Tg Mureș care vizează principalele aspecte socio-politice. Acest studiu reprezintă o „poză de moment”, evoluțiile ulterioare putând fi măsurate și raportate la un punct inițial de referință. Acestea vor fi influențate atât de jocul politic la nivel local (candidați, alianțe, evenimente) cât și de evoluțiile în plan național. Studiul nu își propune nimic altceva decât să ofere o imagine-un instantaneu a situației socio-politice la început de an în Municipiul Târgu Mureș.
Date tehnice:
Perioadă 15 ianuarie – 10februarie
Metodă eșantionare: aleatorie, stratificată
Volum eșantion: 1202
Metodă culegere date: la domiciliul respondentului, interviu față în față
Eroare: 3,5%, p 0,95
Autor: Cosmina Nicoară