Târgumureșenii caută în piețe produse cât mai bio pentru pus pe iarnă
Publicat de Corina Muntean, 22 septembrie 2020, 15:18 / actualizat: 22 septembrie 2020, 17:19
Criza sanitară nu a afectat prea mult prețurile, care sunt foarte apropiate față de cele de anul trecut, susține șeful Administrației Piețelor din Târgu Mureș, Valer Ujică.
Astfel, dacă imediat după perioada de carantină oamenii ezitau să intre în piețe, acum acestea sunt pline.
Valer Ujică a dat câteva exemple de prețuri la produsele cele mai căutate:
Prețurile sunt ușor mai mari, între 1 și 5 la sută, decât cele din anul precedent. Spre exemplu, la gogoșari și ardei capia sunt între 5 și 5,6 lei kg, vinetele în jur de 4 lei, la varză s-au cam meținut prețul, între 2 și 2,5 lei kilogramul. Roșiile între 5 și 7 lei, ceapa între 2 și 2,5 lei, țelina în jur de 8 lei, usturoiul 20 de lei, morcovul 3-4 lei kilogramul iar hreanul 2-3 lei legătura.
Tradițiile se mențin, gospodinele pun pe iarnă aceleași bunătăți, murături, zacuscă, vinete, fasole, și preferă produsele cultivate la țară:
Pentru la iarnă pun murături, vinete, fasole, la fel gogoșari umpluți cu conopidă, castraveți, varză, gemuri de căpșuni, de prune, zacuscă., Iar produsele le cumpăr în general de la bunica sau bunicul de la țară, nu de la hypermarket, doar de asta sunt în piață. Prețurile la început au fost mai mari și au mai scăzut. Nu îmi place să le cumpăr de la magazin, gata făcute, ci să le pun eu. Preferăm să luăm de la producători, nu cumpăr de la magazinele mari pentru că acestea sunt românești și acelea nu au acel gust bun, de aceea iau zarzavaturile de la țărani care credem că sunt cât de cât bio.
Două vânzătoare din Piața Cuza Vodă din Târgu Mureș au dezvăluit reporterului Radio Târgu Mureș rețetele pe care le-au învățat de la mamele și bunicile lor:
Pentru zacuscă folosesc două măsuri de ceapă, două de ulei, trei de gogoșari și două de ardei, foi de dafin, sare, piper boabe. Eu, la zacuscă, de obicei coc gogoșarii și coc vinetele atunci pe loc, nu le pun la congelator pentru că ulterior nu îmi mai place gustul. Ceapa o curăț, o călesc separat, gogoșarii separat și ei. Eu pun un ceaun cu fasole și unul cu vinete.
Vânzătorii din piețe se plâng că nu își prea vând marfa, cu toate că legumele și fructele nu sunt cu mult mai scumpe față de anii trecuți. Unii sunt dispuși să mai reducă din preț, numai să reușească să-și vândă marfa.
Valeriu Russu