Ţânţarii vânează pesoanele “delicioase”

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 august 2019, 10:01 / actualizat: 21 august 2019, 23:06
Se știe că țânțarii sunt un pericol pentru sănătatea noastră, ei fiind o sursă de infecții multiple, în cazul înțepăturilor. Oamenii de știintă au făcut cercetări în acest domeniu, încercând să explice de ce unii oameni sunt atât de “delicioși” pentru țânțari, iar alții nu.
Grupa de sânge este un factor important în atragerea țanțarilor. Oamenii de ştiinţă din Rusia au descoperit că ţânţarii sunt atraşi în mod diferit, în funcţie de grupa de sânge a oamenilor, iar cea mai „delicioasă” este zero. Cei care au această grupă de sânge au 83% mai multe șanse să fie înțepați decât persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB. La polul opus, persoanele cu grupa de sânge A sunt de cel puțin două ori mai puțin vânate de către țânțari, spun cercetătorii de la Universitatea Medicală de Stat din Siberia.
Există şi alţi factori care fac ca ţânţarii să se îndrepte spre „cea mai delicioasă” persoană din mulţime. Detectarea dioxidului de carbon este tehnica primară prin care țânțarii își identifică ținta.Țânțarii iubesc transpirația, mai exact sunt atrași de produsele chimice găsite în transpirație. Pentru a evita riscul de înțepături trebuie consumată multa apă, în acest fel reducându-se cantitatea de substanțe chimice din sudoare.
Cercetătorii au observat că țânțarii sunt atrași de persoanele care au o concentrație ridicată de colesterol pe piele, fapt ce nu are nicio legatură cu cantitatea de colesterol din sânge, acesta dintâi fiind un produs determinat de metabolism. Totodată, persoanele care au o temperatură a corpului mai ridicată sunt, din nou, mai predispuse înțepăturilor. Țânțarii sunt atrași de femeile gravide mai mult decât față de orice altă persoană. Oamenii de știinta susțin că acest lucru se explică prin faptul că temperatura abdomenului unei femei însărcinate este cu un grad mai mare decât la alte persoane.
Deși există numeroase remedii pe care le folosim împotriva lor, țânțarii se adaptează rapid şi devin rezistenți de aceea mulţi dintre repelenţii cunoscuţi nu mai sunt eficienţi. Cea mai sigură metodă de protejare împotriva ţânţarilor este utilizarea aparatelor cu ultrasunete.
Dana Boieriu