Tăierile ilegale se combat cu o legislație mai aspră

Publicat de radiomures, 8 septembrie 2016, 15:17
Este punctul de vedere al Asociației Forestierilor din România, care a elaborat o serie de soluții în lupta cu mafia lemnului.
Acestea pornesc de la o mai bună reglementare a modului de valorificare a lemnului, la certificarea pădurilor și sancțiuni mai aspre.
Președintele ASFOR, Nicolae Țucunel:
Orice astfel de act normativ bine pus la punct, sigur că determină în primul rând o acțiune psihologică. Atâta timp cât știu că există o sancțiune pentru un fapt pe care eu îl comit și pot să fiu foarte astfel pedepsit, sigur că psihologic mă trimite puțin în spate. Ceea ce noi trebuie să avem grijă este să combatem abuzurile. Foarte multe astfel de acte se întocmesc cu documente. Se întocmesc acte de punere în valoare, documente de transport, acte aparent legale.”
Mircea Oltean, directorul unei firme producătoare de utilaje de exploatare a pădurii, a arătat că tăierile ilegale afectează pe toată lumea, indiferent dacă este implicată în această industrie sau nu:
Această mafie, aceste tăieri ilegale, generează bani negri. Noi nu suntem aici un SRL în piață ca să putem vinde fără acte, fără nimic. În momentul în care se eliberează acele atestate pentru utilaje forestiere, este clar că trebuie o rigurozitate mai mare, cei care intră în pădure efectiv să fie verificați la sânge, cu ce lucrează și ce proveniență au utilajele, pentru că aici vorbim de siguranța celor care lucrează și de multe altele.”
Problema tăierilor ilegale a fost dezbătută azi la Reghin, în cadrul ședinței Asociației Forestierilor din România, care a găzduit specialiști din industria lemnului din întreaga țară.
Raluca Creţ