Tabere de schi pentru persoanele cu handicap

Publicat de Andrei Borz, 20 ianuarie 2023, 16:11
Asociația Caiac Smile a dat pe 15 ianuarie startul proiectului ”Tabere de schi adaptat”, prin care iarna aceasta circa 1.000 de persoane cu handicap vor învăța să abordeze pârtiile de zăpadă.
Astăzi, prima serie de 6 persoane și-a încheiat stagiul la Cheile Grădiștei Fundata, folosindu-se de un dispozitiv special numit monoschi, un scaun special.
Inițiatorul proiectului, Ionuț Stancovici, a precizat pentru Radio Tg.Mureș că anul trecut s-au strâns din donații bani pentru a achiziționa 13 astfel de monoschiuri speciale, în valoare de 6500 de euro bucata, câteva fiind amplasate în diverse stațiuni montane:
În sezonul acesta de iarnă vom avea opt tabere adaptate, unde ducem 1000 de persoane cu dizabilități la schi, din care 40 învață să schieze independent. Cinci dintre ei stau câte o săptămână cu noi, adică cei cu dizabilități locomotorii schiază independent, exact ca mine – cad, se ridică. Astăzi am încheiat prima tabără, la Cheile Grădiștei. Aici au fost șase cursanți, plus cei trei monitori ai mei, care și ei sunt cu dizabilități locomotorii. Tabere vor mai fi în Poiana Brașov, în Vatra Dornei, în Cavnic, Feleac, Păltiniș și în Întorsura Buzăului. Persoanele cu nevoi speciale să înțeleagă că pot să schieze, indiferent că sunt cu sindrom Down, nevăzători, autiști, cu dizabilități locomotorii, toată lumea poate să schieze în România.
Președintele ”Caiac Smile”, Ionuț Stancovici, ne-a explicat că numele asociației vine de la inițiativa pornită cu 5 ani în urmă, de a pune persoanele cu dizabilități în caiace, pentru a pluti pe lacuri sau râuri. A urmat ideea cu monoschiurile de iarnă, iar asociația are în plan şi alte proiecte:
Ca proiecte de viitor? Deocamdată să reușim cu aceste opt tabere să le închidem, să îi obișnuim pe toți cu zăpada. Și în vară vom avea un proiect de accesibilizare a lacurilor din România, cu pontoane speciale pentru persoanele cu dizabilități, cu caiace speciale pentru ei.
Deocamdată, asociația condusă de Ionuț Stancovici se limitează la inițierea persoanelor cu dizabilități în alunecarea controlată pe zăpadă sau plutirea pe apă, însă pe viitor cei mai buni ar putea participa la competițiile paralimpice, naționale sau internaționale.
Valeriu Russu