Tabere de aventură, medievale sau de terapie

Publicat de radiomures, 27 iunie 2017, 19:10
Societatea pentru tineret Outward Bound, oferă de 20 de ani, la centrul său din stațiunea Sovata, în cadrul Laboratorului de educație, tabere și programe bazate pe aventură.
Activitățile organizate în cadrul taberei au loc mai ales în aer liber, spune reprezentantul societății, Puskás Réka:
Tabăra de engleză va fi pentru copii între 9 și 14 ani, avem participanți din toată țara și durează 7 zile. În data de 9 iulie începe tabăra de aventură pentru copii cu vârsta între 10 și 13 ani. Vor fi de la activități pe apă, grădina de corzi, la activități în împrejurimile Băilor Sovata, drumeții și chiar dormim afară cu copiii, deci este o tabără în adevăratul sens al cuvântului.”
Tabăra gratuită Yuppi oferă câteva zile de relaxare atât copiilor și tinerilor suferinzi de diabet, artrită juvenilă și boli oncologice, cât și familiilor lor.
Sediul acestei tabere este în comuna Șăulia din județul Mureș, spune reprezentantul Asociației ”Tabăra Yuppi pentru Familii”, László Zsuzsa:
Toți vor avea parte de activități precum muzică, teatru, fotografie, lucru manual, echitație, tir cu arcul, canotaj și cățărat în grădina de corzi. În această vară așteptăm copii în 4 tabere, în primele două copiii cu diabet de la 7 până la 18 ani, prima din 16 iulie, a doua pentru adolescenți din 30 iulie. Și tot de 7 zile este tabăra pentru copii cu boli oncologice și artrită juvenilă între 10 și 18 ani. Anul acesta avem o tabără nouă. Se pot înscrie familii unde copilul cu cancer este între vârsta de 0 și 9 ani.”
Fundația Alpha Transilvană din Tg. Mureș are o altă idee pentru părinții care doresc o vară altfel pentru copiii lor- o tabără medievală.
Aceasta se organizează până la finalul lunii iulie, precum și în prima săptămână din septembrie.
Este o tabără de zi, cu serii de o săptămână, pentru copiii cu vârste între 4 și 12 ani , care pot fi luați acasă după amiază, ne explică reprezentantul fundației, Ivona Velicu:
Avem o tematică specială anul acesta, cavaleri și domnițe. Mergem la hipodrom, la călărie, la piscina fundației, Cetatea Tg. Mureș, Platoul Cornești cu diferite trasee, avem și exerciții și jocuri de mișcare, instrumente muzicale, nisip chinetic și alte materiale speciale, arome, proiecții, umbre, teatru de păpuși, improvizație, pictură, colaje, modelaje – toate acestea se îmbină în ateliere de lucru prin arte combinate.”
Instituțiile care se ocupă de taberele școlare sunt direcțiile pentru tineret și sport.
În Harghita, Direcția Județeană oferă mai multe serii de tabere pe Litoral, dar și la munte, cum e cea de la Izvorul Mureșului.
Taberele durează o săptămână, spune directorul Csiki Andras, dar, la cerere, pot fi organizate minitabere de final de săptămână:
Organizăm, pe Litoral, tabere sociale, unde anul acesta am primit 40 de locuri, pentru copii cu dizabilități, tot pe Litoral cu 30 de locuri. Avem tabăra noastră de la Izvorul Mureșului, pentru 60 de copii în 2 serii, la fel și pentru copii cu dizabilități tot două serii 30 de locuri. Apoi, sunt tabere tematice tot la Izvorul Mureșului, respectiv o tabără națională tot cu 30 de locuri în perioada 7-13 august.”
Oferte sunt pe toate gusturile, urmează doar să o alegeți pe cea mai potrivită pentru copilul dvs.
Valeriu Russu