Sute de stele căzătoare sunt vizibile pe cer până la Crăciun, în întreaga Transilvanie

Publicat de MIRELA ROTAR, 13 decembrie 2021, 14:26
Este vorba despre Geminide, cel mai puternic curent de meteori din an care își va antinge apogeul chiar noaptea aceasta.
Cei pasionați de astfel de fenomene vor putea vedea pe bolta cerească, cu ochiul liber, până la 150 de stele căzătoare pe oră, cantitate care va descrește treptat până în noaptea de 24 decembrie, anunță astronomii.
Ploaia de stele este ușor de observat din afara marilor orașe spune președintele asociației „Ucenicul Astronom”, Cosmin Micloș:
Nu ieșim în fața blocului încercând să vedem stelele căzătoare pentru că nu avem șanse. Trebuie să evităm poluarea luminoasă a orașelor, trebuie să căutăm o zonă cu cer întunecat, o altitudine cât mai mare și o perspectivă asupra bolții înstelate. Cea mai mare greșeală pe care o fac privitorii e să se fixeze pe o anumită porțiune a cerului și așteaptă să apară acolo un meteor, iar șansele sunt destul de mici. Noi trebuie să avem o perspectivă cât mai largă asupra bolții înstelate pentru că meteorii pot să apară oriunde.
Stelele căzătoare din curentul Geminidelor pot avea aspectul unor artificii și pot fi fotografiate cu ușurință chiar și folosind telefonul mobil.
Cosmin Micloș:
Anul trecut cu telefonul mobil am făcut poze la Geminide, telefonul meu e de clasă medie și mai am un trepied. Fixez telefonul cu trepiedul, intru pe modul pro, setez un ISO de 1600 și o durată de expunere de 30 de secunde, nu putem face poze instantaneu. Ne alegem o bucată din împrejurul radiantului și declanșam la 30 de secunde, dacă nu apare încă odată și tot facem poze în mod repetat.
Punctul maxim de vizibilitate a Geminidelor va fi în jurul orelor 1-2 noaptea, însă stelele căzătoare vor fi vizibile începând de la ora 18.
Vlad Todoran