Sute de puncte critice pe harta conectivității ecologice în Carpați

Publicat de Corina Muntean, 27 iulie 2021, 15:43 / actualizat: 27 iulie 2021, 21:15
Coridoarele ecologice folosite de carnivorele mari se suprapun cu infrastructura rutieră sau cu o serie de localități, arată un studiu realizat de WWF România.
Mai exact, specialiștii au studiat care sunt acele puncte fierbinți în care au loc sau se pot produce accidente sau probleme din cauza carnivorelor mari, inclusiv urși.
În zona de implementare a proiectului Connect Green, în Apuseni, au fost identificare peste 54. Însă, județele din curbura Carpaților și Estul Transilvaniei sunt pe harta punctelor critice.
Cristian Remus Papp, WWF România, coordonator departament Specii și Arii protejate:
Sunt diverse zone critice, inclusiv în zona Brașovului, dar și în Harghita, Covasna, Mureș, Bistrița, practic în toate aceste zone unde avem densități mari de urși. Acolo autoritățile ar trebui să ia mult mai în serios prezența carnivorelor mari și să investească cu adevărat în gestionarea acestui efectiv, care este destul de mare în acele zone. Este posibil acest lucru, există toate instrumentele necesare, există bune practici, mai trebuie voință, mai ales voință politică și să se investească un minim de resurse. Oricum investiția care este necesară ar fi mult mai mică decât plata compensațiilor și a daunelor pe care ministerul Mediului ar trebui, oricum, să le acorde celor păgubiți.
Datele proiectului vor ajunge și la ministerul Mediului, partener în această cercetare. Pe baza acestora este nevoie de implementarea unor politici publice care să scadă conflictul om – carnivore mari.
Din nou, Cristian Remus Papp – WWF România, coordonator departament Specii și Arii protejate:
Din păcate nu avem o metodologie de desemnare a acelor coridoare ecologice, deci noi odată ce le-am identificat, pasul următor ar trebui să fie desemnarea. Cred că autoritățile de mediu ar trebui să grăbească lucrurile în ceea ce înseamnă desemnarea, încât noi să începem să venim cu aceste măsuri de menținere a conectivității, pentru că dacă în aceste zone, conectivitatea va fi în continuare afectată vom asista în continuare între conflicte între animale și oameni, conflicte pe care nu și le dorește nimeni, nici omul și nici animalul.
Proiectul „ConnectGreen. Drum cu prioritate pentru Natură” a fost implementat în șapte țări cu 23 de parteneri, inclusiv ministere de resort. Scopul acestui proiect este găsirea celor mai bune soluții pentru rezolvarea conflictelor om – animale sălbatice.
Iulia Vizi